Expeditionen – min kärlekshistoria

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition gav sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befann sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I 33 år undrade en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittades männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drog de sina flera hundra kilo tunga slädar och försökte ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphörde plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv – några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

Bea Uusma är illustratör, läkare och författare. Under sina medicinstudier skrev hon på eget initiativ en rapport om Andréeexpeditionens dödsorsak som lägger fram nya fakta vad gäller både dödsorsak och lägerplatsen. Hon belönades med Augustpriset 2013 (bästa fackbok) för Expeditionen. Min kärlekshistoria.

Bea Uusma:
Expeditionen. Min kärlekshistoria
Norstedts
Utkom 2013

Recensioner i Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Tilldelades Augustpriset som Årets svenska fackbok.