Fest – konsten att roa sig

Läckö slott 
8 juni – 15 september 2024

I alla tider har fester lockat människan att få roa sig på tu man hand eller i stora myllrande sällskap. I år har Nationalmuseum valt just temat fest för att markera 25 år av utställningar på Läckö slott. Årets sommarutställning Fest – konsten att roa sig, med verk ur Nationalmuseums samlingar, kretsar kring olika sätt att roa sig och skapa feststämning.

I utställningen visas exempel på livets stora högtider och vanliga kaffekalas. Här finns även fantasifulla uppdukningar från slottsherren Magnus Gabriel de la Gardies epok och 1700–talets vurm kring desserten. Naturligtvis representeras även festernas fest, Nobelmiddagen, där det dukas för 1 250 personer och beskådas av ett enormt antal TV-tittare över världen.

– Sommaren är fylld av fester, vi vill träffas och roa oss tillsammans. Vad behöver man för ett eget cocktailparty? Och vilka smycken skulle man kunna bära? Utställningen ger många förslag som både inspirerar oss nu och berättar om hur man roade sig i svunna tider, berättar Micael Ernstell, intendent på Nationalmuseum.

Årets tema är valt med tanke på att Nationalmuseum nu har samarbetat med Stiftelsen Läckö slott i 25 år. Genom uppbyggda miljöer och ett stort antal design- och konsthantverksföremål från Nationalmuseums samlingar ger utställningen en bild av fest och festligheter genom de senaste 500 åren. Här finns glasskylare och spröda kaffekoppar, cocktailblandare och dansande porslinsfiguriner, oemotståndliga bakelser i glas och exklusiva smycken, fotokonst och måleri. Sist men inte minst: Sara Danius orange och rosa Nobelklänning från 2018.