Fiatpengarnas framtid – den digitala valutans framfart och den historiskt rika kronans nedgång

Digitala valutor har helt exploderat i popularitet på senare tid, och många experter förutspår idag en framtid utan fiatpengar – en ekonomisk revolution som känns ofattbar för dem allra flesta. Men med tanke på den moderna, teknologiska värld vi lever i är en digital valuta kanske inte så orimlig trots allt. Med en övergång till kryptovalutor såsom BTC och ETH kan Sveriges ekonomi och det svenska samhället i stort komma att se helt annorlunda ut än det vi historiskt sett är vana vid.

Digitala valutor erbjuder mer funktionalitet

Det som gör digitala valutor såsom Bitcoin så pass attraktiva är just den otroliga flexibiliteten. Till skillnad från fysiska fiatpengar erbjuder digitala valutor nämligen funktionalitet som är inbyggd i själva valutan. Det kan handla om allt från digitala kontrakt till blixtsnabba överföringar och en ökad säkerhet – utan att man behöver förlita sig på banken! Det innebär att man inte behöver känna sig begränsad till banktiderna; kontrollen över ens egna pengar hamnar alltså i ens egna händer – en naturlig övergång för den som värnar om sina pengar.

Kronan blir obetydlig med en internationell valuta

Den svenska kronan har, trots sin långa och rika historia, inget egentligt värde; fiatpengar är en form av valuta vars värde är direkt kopplat till en viss stat och det är därmed den svenska staten som bestämmer vad en krona faktiskt betyder på marknaden. Denna form av valuta har flera nackdelar, bland annat sådant som inflation samt en risk för manipulering från organisationen som styr och ställer över den. Kryptovalutor kan utgöra lösningen på dessa problem.

Kryptovalutor är förvisso idag mycket mer instabila än fiatpengar, men de regleras inte av en enskild aktör. Denna form av valuta är en så kallad decentraliserad valuta, vilket innebär att kontrollen över valutan ligger hos användarna. Det som bestämmer värdet på en kryptovaluta är dess funktioner och användbarhet, vilket i sin tur påverkar dess efterfrågan och därmed dess pris. Hela processen är mycket mer transparent, och det är lätt som gemene användare att leta upp statistik och dylikt kring valutan ifråga.

Med utvecklingen av dessa internationella kryptovalutor kan kronan komma att bli helt obetydlig – varför investera i en fiatvaluta som ger mindre kontroll och vars värde sjunker år efter år? Det kommer förstås dröja ett tag innan världen är redo för en övergång till digitala valutor, men många kryptoexperter anser idag att en digital ekonomi är oundviklig, och att BTC kan överta den amerikanska dollarn redan år 2050.

Ett nytt kapitel i Sveriges historia

Den svenska kronan har utgjort en stor del av Sveriges historia sedan valutan myntades år 1873. Det var då Sverige ersatte riksdalern med kronan – en valuta som man till en början delade med Danmark och Norge. Med en övergång från kronan till en digital valuta som BTC kan den nationella identiteten sägas bli svagare, men det kan komma att bli en oundviklig väg framåt för det svenska samhället om digitala valutor lyckas nå upp till den potential som experter lovar.