Filantropen, samlaren och resenären J. A. Andersohn

Han var en av Vänersborgs första internationella turister, stadens genom tiderna främste donator och en av landets största samlare – Johan Adolf Andersohn. I en biografi om mannen som önskade famna världen berättas en till stora delar tidigare okänd livshistoria om grundaren till Vänersborgs museum

Tiden ömsade skinn. Ur ruinerna av en kolera- och brandhärjad 1700-talsstad reste sig det nya Vänersborg – en stad vars framtid aldrig varit ljusare. I dess mitt stod brunnsmästarens dotterson – Johan Adolf Andersohn.

Vi befinner oss i årtiondena kring 1850 i Vänersborg – en ämbets- och sjöfartsstad som upplever sin ekonomiskt mest expansiva tid. Kanaltrafiken är intensiv, atlantgående fartyg lämnar stapelbäddarna, tiotusentals tunnor havre exporteras till England och ämbetsverken sätter sin prägel på såväl det politiska som sociala livet. Bland stadens många välbeställda handelsmän särskiljer sig Adolf Andersohn. Hans bakgrund är enkel men med en dörr på glänt till en annan värld – en värld som får betydelse för hans ovanliga vägval.

Adolf Andersohns nyfikenhet på främmande kulturmiljöer gör honom till en av landets tidigaste turister med resor till såväl Europas storstäder och kända kurorter som till det mytomspunna Orienten. Han drivs dessutom av ett filantropiskt sinne kopplat till en stor samlarvurm. Andersohn blir Vänersborgs främste donator genom tiderna och med sina växande samlingar önskar han famna världen. Han vill kröna sitt livsverk med ett projekt staden aldrig tidigare skådat – ett museum med de mest fascinerande föremål och med än märkligare berättelser från platser längre bort än vad stadens invånare ens kunnat resa i sina drömmar.

Peter Johansson ger i Mannen som önskade famna världen inte endast en levnadsteckning över en fascinerande och delvis gåtfull person utan också ger en god bild av Vänersborgs historia under dess mest expansiva århundrade.

Peter Johansson är chef för Vänersborgs museum och har under närmare 25 år bedrivit forskning kring de internationella samlingar och personer som kan knytas till museet. Han har tidigare skrivit levnadsteckningar över naturforskarna och Afrikaresenärerna Axel W Eriksson, Johan August Wahlberg och Johan Fredrik Victorin.

Peter Johansson:
Mannen som önskade famna världen. Filantropen, samlaren och resenären Johan Adolf Andersohn
Vänersborgs museum
Utkom 2013