Förhandsvisning av bronsåldersfynden från Alingsås

Wulstring/fotring från bronsåldern. Foto: Mats Hellgren

Wulstring/fotring från bronsåldern. Foto: Mats Hellgren

I våras hittades ett femtiotal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Här får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter.

– Vi har arbetat intensivt med konserveringsarbetet sedan fynden hittades, man kan säga att det är en fortsättning av den arkeologiska undersökningen. Dels vill vi bromsa den naturliga nedbrytningen. Men vi kan också till exempel få fram detaljer som legat dolda, under jordrester eller rost. Konservering är superintressant och det känns kul att få visa lite av vårt arbete, säger Madelene Skogbert, konservator på Förvaltningen för kulturutveckling.

Förhandsvisningarna kommer att ske på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg. Personal som kan berätta om föremålen och arbetet med konserveringen kommer att finnas på plats.

– Redan när fyndet hittades var målet att kunna visa det för allmänheten så fort som möjligt. Men det är väldigt mycket arbete från mylla till monter, i synnerhet med ett så här unikt fynd. Med de här förhandsvisningarna får vi tillfälle att berätta mer om hur det arbetet går till, säger Christian Mühlenbock, chef för Lödöse museum.

Under våren 2022 kommer föremålen att placeras i Lödöse museums samlingar, men var de därefter kommer att ställas ut är fortfarande inte bestämt.

(2021-11-14)

Se även Unika bronsåldersfynd i Alingsås (2021-04-29)