Förlossningshem och barnpensionat 1900–1975

I en annons publicerad i dagspressen 1938 erbjöds föräldrar att ”vid resa, flyttning eller sjukdom” lämna sina barn på Ekebo barnpensionat. Vid samma tid drev barnmorskan Julia Stéen ett kombinerat förlossnings- och spädbarnshem där kvinnor som blivit gravida utom äktenskapet erbjöds hemlig vård och fosterföräldrar till barnet.

Under större delen av 1900-talet fanns i Sverige en marknad där barn föddes och togs om hand mot betalning. Vilka var entreprenörerna som drev dessa barnpensionat och förlossningshem? Vilka föräldrar riktade de sig till? Och vilken syn på barn vittnar verksamheterna om?

Barnavård till salu handlar om den privata barnavård som existerade parallellt med att välfärdsstaten tog form. Det är berättelsen om dem som inte hade råd med barn, men också om de resursstarka som kunde betala för sin egentid och bekosta vad som salufördes som en lycklig och stärkande barndom. I förgrunden står kvinnliga företagare som erbjöd föräldrar möjlighet att köpa sig fria från sina barn, tillfälligt eller för alltid.

Johanna Sköld är filosofie doktor i ekonomisk historia och professor vid Tema Barn, Linköpings universitet. Johanna Sjöberg är universitetslektor och docent vid Tema Barn, Linköpings universitet.

Johanna Sköld & Johanna Sjöberg:
Barnavård till salu. Förlossningshem och barnpensionat 1900–1975
Appell Förlag
Utkom 2024