Fotbolls-VM 1994 – bronsmedalj

Året 1994 är förevigat som ett magiskt årtal inom svensk fotboll. Sveriges fotbollslandslag grävde guld i USA och lyckades efter en otrolig bragd vinna bronsmedaljen. Det är ett klassiskt ögonblick i svensk sporthistoria som för evigt satt sig i själen hos de som bevittnade triumfen. Svenska befolkningen badade i fontäner och befann sig i fullständig glädjeyra hela sommaren.

Svenska fotbollslandslaget anlände till USA sommaren 1994 för att mäta sig med de bästa fotbollsnationerna i världen. Förutsättningar inför mästerskapet var inte optimala, spelet i träningsmatcherna inför VM hade inte varit glimrande. Därtill fanns vissa frågetecken i truppen, bland annat var målvakten Thomas Ravelli ifrågasatt som förstemålvakt. Sverige hade en svår grupp och skulle bland annat möta de blivande världsmästarna Brasilien, med Romario som den stora stjärnan. På förhand var det ett bra resultat om Sverige lyckades avancera från gruppspelet.

Sverige började turneringen ganska bra med att spela oavgjort mot Kamerun och besegra Ryssland, därmed hade man möjlighet att ta sig vidare från gruppspelet. I sista gruppspelsmatchen spelade Sverige 1-1 mot omöjliga Brasilien efter en stormatch, vilket tog Sverige vidare till åttondelsfinal. Kenneth Andersson stod för ett drömmål när han lobbade in matchens första mål, för att sedan utjämnas när Romario rann igenom det svenska försvaret och försmädligt tåpajade in kvitteringen. Ett oväntat bra resultat som gav Sverige ett bra självförtroende fortsättningsvis i turneringen.

Sommaren 2020 är det avspark för Fotbolls-EM. Förhoppningsvis så blir det en ny magisk sommar med det svenska landslaget i ny huvudroll. Vill man förgylla sitt fotbollsintresse kan man spela på fotboll på en bra spelsida., de har ett stort urval från pågående fotbollsligor och kommer med all sannolikhet även att erbjuda spelmöjligheter under sommarens Fotbolls-EM.

Ytterst få hade ens drömt om att spela på Sveriges framgång sommaren 94. En oväntad triumf som kom från ingenstans som hade genererat ett väldigt stort odds. Idag har vi spelexperter online som delar med sig av sin expertis. Exempelvis, 888Sport är en av de största bettingsidorna. De har byggt upp förtroende bland fotbollsfans i över ett årtionde. De är alltid djupt insatta i olika faktorer som kan påverka lagens prestation i de stora turneringarna.

Under fotbolls-VM 94 hade Sverige väldigt bra utdelning från sitt kraftfulla forwardspar, Kenneth Andersson och Martin Dahlin. De stod båda för viktiga mål, samt ett utmärkt samspel som gjorde dem mycket svårstoppade. Tomas Brolin var i sitt livs form sommaren 94, och var positionerad strax bakom forwards i en relativt fri roll. Han var den stora kreatören som ofta hittade vägar framåt genom låsta försvarsmurar. Det kunde dock sett annorlunda ut för Brolin, för enligt hans tidigare agent så var han nära att bojkotta landslaget inför världsmästerskapet.

Utslagsmatcherna

I åttondelsfinal besegrade Sverige Saudiarabien utan större problem. Därefter väntade ett betydligt tuffare motstånd. Sverige skulle i nästa match möta ett stjärnspäckat Rumänien i storform, ledd av superstjärnan och divan Gheorghe Hagi, som redan hade förgyllt mästerskapet med flera otroliga prestationer.

Sverige vs Rumänien – kvartsfinal

Det var en match som trollband en hel nation. Sveriges befolkning försattes unisont i trans för att bevittna ett osannolikt drama. Matchen var ett välregisserat skådespel som hela tiden pendlade mellan hopp och förtvivlan, fram och tillbaka. Det var en känslomässig bergochdalbana som saknar motstycke i modern tid.

Matchen var mycket jämn. Sverige tog ledningen och såg ut att gå mot seger, men strax innan slutsignal kvitterade Rumänien turligt till 1-1 och en plågsam förlängning väntade.

Förlängning

Rumänien tog snabbt ledningen i förlängningen och det såg väldigt dystert ut för vårt landslag. Många TV-apparater stängdes av i ren förtvivlan då situationen såg helt hopplös ut. Men, precis i slutet av förlängningen sker det omöjliga. Kenneth Andersson, som är känd för sitt starka huvudspel, vinner en luftduell med den rumänska målvakten och skarvar in en osannolik kvittering. Nu var det Sveriges tur att kvittera innan slutsignal och tvinga fram straffar som avgörande.

Straffsparkar

Båda lagen ska lägga fem straffar. Håkan Mild kliver fram och ska lägga den första straffen. Med osäker blick gör han sig redo för ansats. Med några snabba och nervösa steg fram till bollen skjuter han över, långt över. Åter befinner sig den svenska befolkningen i hopplös förtvivlan. Båda lagen sätter planenligt sina efterföljande straffar, och Sverige befinner sig i fortsatt underläge. Gör Rumänien mål på alla sina straffar går de segrande ur striden.

Då presenterar sig nästa nationalhjälte. Målvakten Thomas Ravelli slänger sig åt rätt håll och räddar en straff, och det är åter likaläge. Håkan Mild och svenska befolkningen kan dra ett lättnadens andetag. I sista straffomgången smeker Henrik Larsson in sin straff tätt intill målvaktens vänstra stolpe, och Rumänien är nu tvingade att göra mål för att inte förlora. Thomas Ravelli slänger sig akrobatiskt åt rätt håll och räddar sista straffen. I fullständig extas springer en jublande Ravelli och möter sina lagkamrater i en hög av glädjeyra. Sverige är vidare till semifinal i fotbolls VM.

Ögonblicket då Thomas Ravelli räddar den avgörande straffen förevigades året efter som ett frimärke. År 2001 utsågs Ravellis räddning till tidernas sportögonblick.

Semifinal mot Brasilien

Sverige är slitet sedan dramat mot Rumänien, samt får Jonas Thern utvisad. Sverige är utspelat mot ett överlägset Brasilien, och förlorar med 1-0 efter nytt mål av Romario. Brasilien möter Italien i final och blir världsmästare efter ytterligare ett straffdrama.

Bronsmatch

Sverige får spela match om bronsmedaljen mot Bulgarien. Frågan inför matchen var motivationsnivån, om Sverige hade lyckats mobilisera ytterligare kraft sedan nederlaget mot Brasilien.

Sverige besegrar Bulgarien med 4-0 och leker fotboll. Allt det som publiken lärde sig att uppskatta hos detta landslag personifierades i denna match som var en uppvisning i fotboll. Landslaget visade sin briljans och avslutade på allra bästa sätt med flera vackra mål. Tomas Brolin fick ett erkännande som en världsspelare och valdes sedermera in i världslaget.

Detta var lite sporthistoria, mer historia finns att tillgå här.