Fragment

Maritiman
1 juni – 6 november 2022

I samband med utgrävningen av infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg har flertalet arkeologiska utgrävningar genomförts. I fartygsmuseet Maritimans nya utställning Fragment får besökare en inblick i livet som pågick i Kronans Masthamn; en återupptäckt hamn från 1600-talet, belägen alldeles intill dagens Maritiman.

– Besökare kommer få en inblick i de arkeologiska fynd som gjorts vid utgrävningarna vid Packhusplatsen. Däribland nio olika skeppsvrak från tre århundranden, säger Cajsa Rundström, utställningsproducent vid Maritiman.

Arkeologer har sedan en tid tillbaka varit medvetna om att det under marken vid Packhusplatsen finns rester av en äldre hamn. Tillsammans med Arkeologerna på Statens historiska museer samt Visuell Arkeologi har utställningen om Kronans Masthamn tagits fram för att nu visas på Maritiman från och med 1 juni.

– Masthamnen har legat under jord i nästan 160 år, och nu har olika delar av den grävts fram. De fynd som gjorts berättar om Göteborgs förflutna hamnliv och vi kände direkt att detta måste vi göra någonting med, säger Rundström.

I utställningen visas digitala 3D-modeller av flera vrak som hittats sedan utgrävningarna inleddes 2019. Vraken är av olika typer och från olika tider, och dessutom visar utställningen även fynd från de människor som under tre århundraden levde och arbetade i Masthamnen.

– Som ett maritimt museum är vi både glada och stolta över att få presentera den här utställningen. Vi är nog många som är nyfikna på vilka fynd som grävts fram bakom Västlänkens plank. Utställningen har en så lokal anknytning man bara kan få, säger Emelie Leetmaa, marknadschef på Maritiman.