Ett ständigt hot från förödande epidemier, tuberkulosen som härjar i breda befolkningsgrupper, vanligt förekommande arbetsskador och en omänskligt hierarkisk arbetssituation för sjukvårdens personal. Förhållandena under det tidiga nittonhundratalet skiljer sig radikalt från dagens, med välfärdssjukdomar, specifika behandlingar och en allt äldre befolkning som innebär nya utmaningar för medicinen och sjukvården.

Under det senaste seklet har medellivslängden ökat kraftigt, effektiva behandlingar mot folksjukdomarna har införts, sjukvårdens personal har fått helt andra arbetsförhållanden och forskningen har fått förändrade perspektiv. Tre områden har haft särskild betydelse för folkhälsan: utrotandet av tuberkulos, upptäckten av insulin och behandlingen av högt blodtryck.

Men inget förändringsarbete sker utan pådrivande individer. I boken lyfter författaren fram några av alla de medicinare som haft stor betydelse. Från blodhosta till vardagsstress har tillkommit på Svenska Läkareföreningens initiativ med anledning av föreningens 200-årsjubileum.

Lars Werkö är medicinare som har verkat såväl inom professionen som näringslivet och det offentliga med uppdrag där han befunnit sig i centrum av den utveckling som Från blodhosta till vardagsstress beskriver. Boken blir därmed samtidigt en berättelse om hur Sverige förändrades under en historiskt händelserik tid.

Lars Werkö:
Från blodhosta till vardagsstress. Sjukvård och medicinare i 1900-talets Sverige
Sellin & Partner
Utkom 2008