Fredssoldater är temat för Armémuseums årsbok, en extra stor volym för de två åren 2008-2009. Lång väntan där ingenting händer och hjälpande insatser i svårt härjade krigsområden är olika sidor av en fredssoldats uppdrag.

På Försvarsmaktens hemsida sägs det att 1 800 svenskar gör utlandstjänst varje år. I det moderna försvaret ska oroshärdar stoppas där de uppstår och konflikter begränsas från att spridas över stora områden. Armémuseum vill genom denna bok ”ge ett historiskt perspektiv på operationerna och även ge aktuella inblickar i svenska utlandsinsatser av idag”.

De tolv artiklarna i boken berättar utförligt om utlandsstyrkan, dess historia och utveckling och i flera fall utifrån personliga erfarenheter, bland annat skriver Lars Gyllenhaal om svenskar som gick ut i krig 1914-1945 och Bo Hugemark om utvecklingen av de svenska fredsfrämjande operationerna.

Frågor som ställs i artiklarna och i försök att besvaras är till exempel: Vad gör vi för nytta? Har vi förmåga i värnpliktsarmén att hitta soldatmaterial? Vilka uppgifter har kvinnorna i de fredsbevarande operationerna? Hur är det att komma hem? Har vi lärt oss någonting?

Fredssoldater. Armémuseum årsbok 2008/2009
Armémuseum
Utkom 2009