Gotlands bildstenar tillgängliga online

Foto: Michael Fergusson (CC BY)
Gotlands bildstenar representerar ett unikt arkeologiskt källmaterial med stor betydelse för förståelsen av järnålderns samhälle, religion och bildvärld. Nu lanseras Forntida bilder 2.0 där över 570 bildstenar har kartlagts in i minsta detalj.
– Bilderna är ett titthål in i en mörk epok och kultur, säger Sigmund Oehrl, professor i arkeologi vid universitetet i Stavanger.
Under drygt fem år har Gotlands Museum, i samarbete med Stockholms universitet och Riksantikvarieämbetet, lett ett av de mest omfattande forskningsprojekten i sitt slag – med målet att dokumentera och tillgängliggöra de gotländska bildstenarna på ett helt nytt sätt. Resultatet är den nya databasen Forntida bilder 2.0 som lanserades den 25 april.
– Bilderna skapades under en epok nästan utan skrift. De är ett titthål in i en mörk epok och kultur. Som visuella kommunikationsmedel från forntiden kan bildstenarna berätta mycket för oss än idag, men fram till nu har det inte varit möjligt att analysera dem i sin helhet, berättar Oehrl.
Gotlands bildstenar är unika i världen. De berättar om livet och döden under järnåldern – om resor, strider, skepp, dräkter, mytologi och ritualer. Men trots sin betydelse har forskningen länge vilat på föråldrade grunder. De senaste decennierna har antalet kända stenar mer än tredubblats, samtidigt som många äldre dokumentationer inte lever upp till dagens krav på precision. Forntida bilder 2.0 ska fylla detta tomrum med hjälp av avancerad 3D-teknik och ett tvärvetenskapligt forskarlag.
– Denna bildvärld är en unik källa, och rikedomen av bilder har ännu inte analyserats fullt ut. Under projektets gång har vi redan upptäckt ett stort antal nya stenfragment och bilder som vi inte kände till tidigare, säger Sigmund Oehrl.
I den interaktiva plattformen får forskare, studenter och historieintresserade världen över tillgång till 3D-dokumentation av drygt 570 gotländska bildstenar och fragment. Här kan man vrida, vända, zooma in och belysa stenarna på skärmen – direkt i webbläsaren. Alla modeller är fritt tillgängliga att ladda ner tillsammans med bakgrundsinformation om fyndkontext, datering, ikonografi, tolkningar, återbruk och mycket mer.
Bakom projektet står bland annat Sigmund Oehrl och arkeologen Per Widerström vid Gotlands Museum som tillsammans med kollegor från flera institutioner kartlagt stenarnas historia. Projektet har finansierats av Vetenskapsrådet, Riksbankens jubileumsfond och Vitterhetsakademin, och är en del av den nationella satsningen på digitalisering av kulturarvet.
Länk till Gotlandic Picture Stones – The Online Edition.
(2025-04-27)
Se även Vikingatidens bildstenar får plats i den digitala framtiden (2020-07-23)