Visst är det trevligt med fri entré till våra museer!
Ingen tycks däremot reflektera över museernas ekonomiska möjligheter att vara attraktiva även om 10 år – för vem vill och skall finansiera deras framtid? Inte fri museientré-reformen i alla fall! Vårt nästan nya Världskulturmuseum brottas redan med ekonomiska problem. Detta har resulterat i att utställningar inte förnyats i den takt som var tänkt från början – och detta sker bara efter något år i drift!
Det är idag kraftigt brist på ekonomiska resurser till landets kulturarvsinstitutioner. Det saknas medel för:
– nyrekrytering av personal
– vård av samlingar
– utveckling och marknadsföring av museernas verksamhet.
Vem vill gå till ett ”gratismuseum” om 10 år om programinnehållet är dåligt, om det inte finns några samlingar kvar att bese eller om utställningarna inte har sedan länge förnyats?
Här behövs det en allmän debatt om vilka incitament ett museum skall ha för att öka sin attraktionskraft – annars är det risk för stagnation.
Vår tidigare regering införde fri entré till alla statliga museer utom ett – Vasamuseet. Man frågar sig då: varför inte fri entré till just Vasamuseet? Här kostar det 80 kronor per vuxen och 40 kronor per elev för skolgrupper – borde det inte just här vara fri entré för de unga? Vuxna kan betala – men om man vill gå ofta borde det ju finnas medlemskort eller årskort som ger rabatt, precis som på Liseberg och till Universeum.
Vasamuseet är en succé med ett spännande innehåll som är känt över hela världen. Den attraktionskraften borde alla våra statliga museer ha – men tyvärr finns det inte någon långsiktig hållbar finansiell lösning för utvecklingen och förnyelsen av innehållet.
Vår nya regering avser att tillsätta en nationell koordinator för museiområdet. Med rätt person är detta ett steg i rätt riktning!
Den fria entrén har ökat antalet besökare till våra statliga museer i landet – det är mycket kultur för lite pengar enligt Cecilia Wikström (fp). Frågan kvarstår dock – vem skall betala för museernas attraktionskraft i framtiden? För gratis är gott – men bara till Bäst-före-datumet!
Torbjörn Lindstedt
bebyggelseantikvarie i Göteborg
(2006-10-21)