Guldrummet fyller 30 år
Unika guldhalskragar med små djur och figurer, skimrande brakteatrar och smycken, högar av silvermynt och vackra brudkronor. Sveriges finaste guld- och silverföremål från forntiden finns samlade i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. En skattkammare utan dess like, som slog upp portarna 1994, och då väckte så stor uppmärksamhet att öppnandet direktsändes i svensk TV. I oktober fyller Guldrummet 30 år.
– Det är som att gå in i en helt egen värld och fångas av mystiken i guldet, säger Kent Andersson, som var med och skapade utställningen på 1990-talet och är f.d. chef för samlingsavdelningen på Historiska museet.
Enligt Kent Andersson var man ursprungligen ute efter en säker plats att förvara föremålen på.
– Tidigare drabbades flera museer i Sverige, även i Stockholm, av stölder. På Historiska museet gick en besökare in och slog sönder montern till Hågahögsfyndet och stal det stora glasögonspännet. Så man samlade ihop allt guld från utställningarna och dåvarande museichef Ulf Erik Hagberg drev frågan om ett guldrum. Hans tanke var att det skulle vara svenska folkets skattkammare, eftersom många av föremålen hittats av vanligt folk, säger Andersson.
I den stora utställningslokalen finns guld- och silverföremål från flera tusen år tillbaka i tiden ända fram till modern tid, med fokus på järnålder och vikingatid. Ett exempel är den 1 500 år gamla Timboholmsskatten som innehåller 7 kilo guld.
– Det allra äldsta föremålet är en liten guldspiralpärla från yngre stenålder som hittades i en hällkista i Västergötland. Det är ett mycket ovanligt fynd. Men något man absolut inte får missa att se om man kommer hit är guldhalskragarna. De är världsunika, säger Kent Andersson.
(2024-10-23)