Hasse och Tage

Kulturen i Lund
1 juli 2017 – 14 januari 2018

Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Illustration: Per Åhlin

Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Illustration: Per Åhlin

Hasse Alfredson och Tage Danielsson var Sveriges mest kända komiker på 1960- och 1970-talet. Nästan varenda människa kunde citera något ur deras repertoar. Radion sände repriser av deras revyer. I TV syntes de titt som tätt. I bilarnas kassettbandspelare underhöll Lindeman-sketcher under långresan. Och biopubliken längtade ständigt efter deras nästa film. I samarbete med Universitetsbiblioteket i Lund har Kulturen i Lund skapat en utställning med utgångspunkt i unikt arkivmaterial från komikerduons bolag AB Svenska Ord.

– Arkivmaterialet är väldigt rikt, vilket vi försöker ge en känsla för i utställningen. Att göra urvalet har varit fantastiskt roligt och svårt. Vi har försökt hitta sådan som är roligt för både Hasse och Tage-fans och för personer som inte har så mycket relation till dem, säger utställningsproducent Sofie Bergkvist.

Svenska Ord är det aktiebolag som Hasse och Tage startade tillsammans 1961 för att kunna göra det som de älskade mest av allt – att få människor att skratta. Utställningen berättar både om Hasse och Tages samhällsengagemang och om deras sätt att skapa komik. Genom originalmanus, anteckningar, trycksaker, rekvisita och roliga exempel från deras repertoar får besökarna en chans att komma humorduon närmare.

– Vi har också skapat plats för interaktivitet i utställningen. Bland annat kan besökarna gå upp på en scen och testa vad som är roligt att säga från scenen. Det finns också andra spännande inslag som en Svenska Ord-fläta och en monter med föremål med anknytning till deras repertoar, säger Sofie Bergkvist.

Genom ett samarbete med Anagram/Lund Comedy Festival knyter utställningen även an till vår tid. I filmade intervjuer pratar nutida komiker om humorns roll i samhället och den ständigt aktuella frågan: kan man skämta om allt? Hasse och Tage återkommer också under årets Lund Comedy Festival, i form av en Hyllningsshow till Hasse & Tage och Humorkunskap under ett lunchsamtal.