Heraldik i Riksarkivet

Heraldik är ett kunskapsområde och en konstform som har medeltida rötter och en doft av feodalsamhälle. Det handlar samtidigt om en form av visuell kommunikation som under århundraden och än i dag utnyttjas flitigt av enskilda och inom den offentliga förvaltningen. Vi möter dagligen många heraldiska vapen i medias nyhetsrapportering och gatubildens skyltar. Vapenskölden uttrycker i en bild en identitet och kan därför ses som ett varumärke med historiska rötter.

I denna rikt illustrerade guide presenteras för första gången Riksarkivets heraldiska källor. Det handlar då om alltifrån medeltidens sigill och stormaktstidens många adelsvapen till vapen för kommuner och heraldik i reklamaffischer från modern tid. Man får också genom bevarade skisser en inblick i de forna riksheraldikernas arbete med att skapa nya vapen.

Boken är tänkt som en vägledning för alla som intresserar sig för detta kulturarv och är uppdelad i tre kronologiska avsnitt: 1200–1550, 1550–1900 och 1900–2000.

Henrik Klackenberg har disputerat i medeltidsarkeologi och tjänstgjort som antikvarie vid Riksantikvarieämbetet och Statens Historiska Museum, och som museidirektör vid Kungl. Myntkabinettet. Mellan 1999 och 2022 var han statsheraldiker vid Riksarkivet.

Henrik Klackenberg:
Heraldik i Riksarkivet. Arkivguide
Riksarkivet
Utkom 2025