Det här är den första handboken om historieskrivningens historia i Sverige. Här kan man följa hur historiker arbetat och hur de löst vetenskapliga problem. Det ger en inblick i hur bilder av det förflutna tillkommit och varför de ser ut som de gör. Tongivande namn från tidigare decennier som Harald Hjärne, Curt och Lauritz Weibull och Erik Lönnroth får sin plats i historieskrivningens historia.

Bokens kapitel löper längs två linjer – analyser av historikernas vetenskapssyn och av deras historiesyn. Det här är en viktig historia att känna till, speciellt för historiker och historiestudenter eftersom den bidrar till förståelsen av deras eget arbete. Men det är också mycket intressant för den allmänt historieintresserade att se hur skildringar av det förgångna vuxit fram och bearbetats.

Enligt förlaget är boken främst avsedd för studenter i historia vid universitet och högskolor, och för yrkesverksamma historiker. 

Bokens redakörer Gunnar Artéus och Klas Åmark är professor emeritus i historia vid Försvarshögskolan respektive Stockholms universitet. Övriga medverkande är Ragnar Björk, Bo Lindberg, Birgitta Odén, Rolf Torstendahl och Eva Österberg.

Gunnar Artéus & Klas Åmark (red.):
Historieskrivningen i Sverige
Studentlitteratur
Utkom 2012