Hur har finska kriget uppfattats inom muntlig tradition? Vilka händelser var så betydelsefulla att de ännu berättades av följande generationer? I denna bok presenteras 1808-1809 års krig såsom det återberättats i muntlig tradition på landsbygden runtom Finland. I boken återges historiska sägner om kriget som upptecknades cirka hundra år efter krigshändelserna, vid sekelskiftet 1900. Sägnerna återspeglar därmed också sin tids värderingar och berättartradition.

Folkloristen Camilla Asplund Ingemark studerar sägnerna som muntlig tradition och återger och analyserar återkommande teman i sägnerna, medan historikern Johanna Wassholm i en inledande artikel undersöker historiska föreställningar om Ryssland och ryssarna.

Sägnerna berättar om hur större historiska händelser påverkade människorna på den egna hemorten och historien knyts ofta till konkreta platser i det lokala landskapet. Berättelserna handlar till exempel om flykten undan ryssarna, om köld, hunger och andra vedermödor som drabbade soldaterna på båda sidor. Skjutsböndernas svåra situation samt folkligt motstånd och folkets och soldaternas kritiska syn på krigsledningen är också viktiga teman i sägnerna.

Camilla Asplund Ingemark & Johanna Wassholm:
Historiska sägner om 1808-09 års krig
Svenska litteratursällskapet i Finland
Utkom 2009