Historiska svenska tillställningar

I den svenska historien hittar vi givetvis ett par legendariska tillställningar. Däribland har vi givetvis den årliga nobelmiddagen, men också några historiska kröningar och annat smått och gått.

Under åren har ett antal legendariska tillställningar hållits i vårt lands rika historia. Kungar har krönts och priser har delats ut. I denna artikel zoomar vi in på just några klassiska svenska festtillställningarna som har gjort avtryck i historien.

Oscar II

Den sista kröningen 1873

Sedan att kröna en kung är många hundra år gammal. I Sverige började vi med konungakröningar redan på 1200-talet. En tradition som varade fram till 1907, då Gustav V skulle ta över efter Oscar II och valde att avstå från den klassiska ceremonin.

Oscar II var alltså den sista kungen att krönas och detta hände i Storkyrkan i Stockholm år 1873. Med sig hade han sin drottning Sophia och kröningen hölls av ärkebiskopen Anton Niklas Sundberg. När detta ägde rum var kungaparet iklädda dyra dräkter. Oscar II bar kröningsdräkt, guldkrona och en gyllene spira. Efter kröningen var det galamiddag där alla gäster var rejält uppiffade, men ingen kunde nog matcha kungaparets flådiga stil.

Nobelbanketten

En av årets festligaste inslag är givetvis Nobelbanketten. Vid denna luxuösa sittning i Blå hallen i Stockholms stadshus, samlas kungligheter, politiker, de stora företagsnamnen och årets vinnare av Nobelprisen för att avnjuta en härlig middag och konversera.

Nobelbanketten har hållits sedan 1901 och enligt sed presenteras talen och skålarna av en student, som är toastmaster under en period av fyra år. Eventet sänds över hela världen. Givetvis är det klädkod frack och aftonklänning som gäller här.

Polar Music Price 2005. Vinnare i år var Gilberto Gil Kulturminister från Brasilien och Tysken Dietrich Fisher-Dieskau. Foto: Patrik Österberg/Polar Music Price Fri Pressbild

Polarpriset

En annan stor svensk tillställning som lockar intresse över hela världen är Polarpriset. Trots att priset först börjades dela ut 1992 har det hunnit bli en av världens främsta musikutmärkelser. Initiativtagare bekom tillställningen var musikproducenten Stikkan Andersson, som bland annat lyfte fram ABBA och Ted Gärdestad.

Polarpriset delas ut årligen till framstående musiker inom pop- och klassisk musik. I dagsläget ligger prisbeloppet på en miljon kronor. Då priset delas ut av självaste kungen, är det så klart finklätt som gäller.

Detta var alltså några av de fantastiska tillställningar som har hållits (och hålls) här i Sverige. Givetvis finns det fler att presentera, men de tar vi i en framtida artikel.