Hur skötte den medeltida maffian sina affärer? Hur går snacket vid dagens förhandlingsbord? Och hur gick det till när Sverige blev ett land? Ungefär på samma sätt, menar Fredrik Lindström och Maria Magnusson som väljer att berätta Sveriges tidiga historia på ett helt nytt sätt. Det innebär: inga vadmalshosor och tovigt hår, inga klichébilder med hillebarder i motljus.
I dokumentären Ett land blir till berättas historien om Sveriges ursprung med moderna metaforer, med hjälp av maffian, Gorbatjov och två stora bryggerier. Medeltida politik och 2000-talets affärsvärld har nämligen förvånansvärt många likheter. Man kan säga att Sverige är resultatet av en affärsuppgörelse.
– Många tror att det finns en ursvensk folksjäl eller en ursvensk nationalitet, men den främsta anledningen till att projektet Sverige bestått och idag är ett av världens äldsta länder, det är att vi hela tiden kompromissat och kohandlat om vad ”Sverige” skulle vara, säger Fredrik Lindström.
I programmet skildras de gamla stammarna svear och götar som två företag, bryggerierna Swebrygg och Götabryggerier. Genom att följa deras konkurrens och så småningom bildandet av den gemensamma koncernen Swedrink ges vi en korvspadsklar analys av hur det kan ha gått till när Sverige skapades.
I Ett land blir till medverkar historikerna Maja Hagerman, Dick Harrison och Mats G. Larsson. De berättar om forskningen kring det medeltida Sveriges maktkamper och kungar, jarlar och biskopar. För att med dagsaktuella paralleller förklara vad en jarl är och vad en biskop har att säga till om kommenterar SVT-reportrarna Jarl Alfredius, Mats Knutson, Lisbeth Åkerman och Elisabeth Höglund de två bryggeriernas maktkamp. Vi kommer bland annat att få se dem intervjua Swedrinks VD Birger Jarl och Götabryggeriers VD Erik Läspe och Halte. Och vi får veta att en jarl är ungefär som en slags senior advisor och att biskopen var en riktigt tung makthavare, ungefär som styrelseordföranden i Coca Cola Company.
Idén bygger på Fredrik och Henrik Lindströms bok Svitjods undergång och Sveriges födelse. Programmet sänds i SVT2 på Annandagen 2008 klockan 20.00.