Kalle Anka besöker Drottningholms slott

Kalle Anka

I det nya numret av serietidningen Kalle Anka & C:o reser Kalle och knattarna till Drottningholms slott. Numret släpptes i samband med dopet av prins Alexander i Drottningholms slottskyrka den 9 september.

Knattarna är till en början inte så intresserade av farbror Kalles högläsning ur turistbroschyren, men när det visar sig att flera värdefulla föremål har försvunnit från slottet, stiger deras entusiasm snabbt och Kalle får göra sitt bästa för att hänga med i svängarna. Förutom den specialskrivna historien ”Det förhäxade slottet!” innehåller numret även bildgåtor och en faktasida som har tagits fram i samarbete med Drottningholms slottsförvaltning.

– Vi tror att specialnumret om Drottningholms slott kommer att uppskattas av våra läsare och hoppas såklart att hela kungafamiljen med barn och barnbarn kan njuta av serien och känna igen sig i miljöerna, säger Cathrine Lyng, redaktionellt ansvarig på Kalle Anka & C:o.

Hela Drottningholmsområdet utnämndes 1991 av Unesco till Sveriges första världsarv. Sedan dess har Sverige fått ytterligare 14 världsarv, bland andra Hansestaden Visby och Gammelstads kyrkstad utanför Luleå. I våras fick alla besökare på Kalle Ankas hemsida rösta på vilken av de svenska platserna på Unescos världsarvslista som de ville att Kalle och knattarna skulle resa till – Drottningholms slott vann ”med kvackande majoritet”.

– Det är 25 år sedan som Drottningholm utnämndes till Sveriges första världsarv av Unesco, därför är det extra kul att Kalle Ankas läsare valde just Drottningholms slott i omröstningen om vilket av Sveriges världsarv som Kalle och knattarna skulle besöka. Genom att kombinera kunskap och underhållning får både barn och vuxna lära sig mer om Drottningholms slott, säger Helena Chreisti, världsarvssamordnare för Drottningholm.