Karolinerna efter Poltava

Slaget vid Poltava år 1709 blev den definitiva vändpunkten för det svenska stormaktsväldet. Med över 10 000 döda soldater har katastrofen skildrats som den svenska arméns undergång. Omkring 25 000 karoliner deporterades till en lång fångenskap i Sibirien. Utan försörjning och helt utlämnade lyckades de häpnadsväckande nog vända konfrontationerna med lokalbefolkningen till ömsesidig förståelse.

Boken Karolinerna efter Poltava är fylld av gripande människoöden. Som en röd tråd får vi följa Philip Johan von Stralenberg, kapten vid Södermanlands regemente. Han gjorde noggranna geografiska observationer som kom att ligga till grund för en karta över Sibirien, den allra första i sitt slag. Strahlenberg lämnade betydande bidrag till vetenskaperna geografi, etnografi – idéer som senare inspirerade framstående franska filosofer.

Karolinernas förvandling från krigare till spridare av kunskap, färdigheter och humanistiska idéer ledde till ett stort ekonomiskt och kulturellt uppsving i Sibirien. Än idag levandehålls minnet av de svenska insatserna i Ryssland.

Boken berättar den glömda historien om de svenska krigsfångarnas öde i Sibirien. Det är en skildring av svåra umbäranden, svält och hemlängtan, men också av oväntad överlevnadsförmåga, anpassning och livsvilja.

Vera Efron:
Karolinerna efter Poltava. Från fångenskap till frihet
Lind & Co
Utkom 2017