Kulturskatt läggs ner

Från och med säsongen 2005 kommer visningsverksamheten på Rosersbergs slott i Sigtuna kommun utanför Stockholm i stort sett att läggas ner. Motiven är ekonomiska och innebär att slottet, som tidigare om sommaren hållit generösa öppettider inte längre kommer att ta emot annat än bokade grupper.

Rosersbergs slott med sina välbevarade interiörer är en av få tillgängliga empiremiljöer från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Slottet är en viktig del av den svenska historien då det varit sommarresidens för två svenska kungar. Gustav III:s bror Karl XIII fick slottet redan som hertig. Han och hans hustru Hedvig Elisabeth Charlotta lät runt sekelskiftet 1800 inreda slottet i den då moderna empirestilen. Huvudslottet med dess möbler och övriga inventarier är i dag så gott som orörda. Efter Karl XIII:s död 1818 tog adoptiv-sonen Karl XIV Johan över. Han föredrog sommarslottet Rosersberg framför andra slott som till exempel Drottningholm. Hans maka drottning Desideria bebodde även slottet som änka. Efter hennes död 1860 har ingen medlem ur kungafamiljen använt Rosersberg som bostad.

Det Rosersberg som idag möter besökaren ser därför ungefär ut som vid Desiderias död. Runt om i Europa finns det miljöer som helt eller delvis är från denna period. Rosersberg intar dock en ledande position även ur detta perspektiv. Det finns ingen motsvarighet i Europa som har så mycket originaltextilier kvar.

Intresset för historia är större än på mycket länge och allmänhetens tillgång till kulturarvet har blivit en politisk fråga. När nu de flesta nationella museerna har fritt inträde känns stängningen av Rosersbergs slott som ett beslut i motsatt riktning. Rosersberg är ett av Sveriges tio kungliga slott, vilka alla ligger runt Mälaren. Samtliga har fram till nu varit öppna för allmänheten.

I vår kommer Rosersbergsdelen av bokserien De kungliga slotten där även ny forskning kommer att läggas fram. Samtidigt som den satsningen görs läggs den ordinarie visningsverksamheten på slottet ner. Vi vill härmed undersöka möjligheterna att starta en intresse-förening för Rosersbergs slott.

Carina Gunnarsson
F.d. museilärare på Rosersbergs slott

(2005-01-25)