Landskrona planerar en museifilial om de danska judarnas flykt till Sverige

Danska flyktingar på väg till Rådhuset i Landskrona 1943

Danska flyktingar på väg till Rådhuset i Landskrona 1943

I oktober 1943 flydde tusentals danska judar över Öresund, undan nazisterna och hotet om att deporteras till koncentrationsläger. Många av flyktingarna togs emot på Ven och i Landskrona. Landskrona kommun planerar nu att öppna en filial till Landskrona museum med en utställning om denna viktiga del i stadens historia.

År 2019 var Landskrona en av de städer som visade intresse för att bli säte för Sveriges museum om Förintelsen. Placeringen av museet blev i slutändan i Stockholm. Under de år som frågan utreddes väcktes ett intresse för att skapa ett museum som kunde visa Landskronas och Vens koppling till de danska judarnas flykt över Öresund 1943. Kommunstyrelsen i Landskrona gav därför i uppdrag åt kulturförvaltningen att utreda förutsättningarna för att öppna ett museum med denna inriktning på Landskrona citadell.

Nu är utredningen klar. Den föreslår att kommunen öppnar en museifilial som ska tydliggöra Landskronas roll i denna viktiga period i svensk historia.

– Hösten 1943 flydde de danska judarna för sina liv. Många av dem kom till Landskrona, ofta via Ven. Totalt inkvarterades över 22 000 flyktingar i Landskrona mellan 1945 och 1953 och många Landskronabor engagerade sig i att ta hand om människor som flytt för sitt liv. Denna del av vår historia riskerar att falla i glömska om vi inte förmedlar den vidare, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Mellan 1945 och 1953 fungerade Landskrona Citadell som logistiskt centrum för flyktingar som nådde Sveriges gräns söder om Stockholm. Citadellet fungerade som flyktingförläggning och som en motsvarighet till dagens Migrationsverket.

I maj 1945 inhystes flyktingar som kom med de vita bussarna i Landskronas skolor. Klassrum förvandlades till sovsalar och sjukhussalar, den ordinarie undervisningen flyttade till parker och växthus.

Den planerade utställningen ska spegla flera dimensioner av flyktingmottagandet i Landskrona och varje år nå alla elever i grundskolans årskurs 8 eller 9.

– Ett av utställningens uttalade mål är att nå unga Landskronabor. Landskrona stad vill genom denna utställning uppmärksamma den roll Landskrona spelade i den europeiska och svenska historien när det plötsligt blev nödvändigt för en stor grupp människor att fly och söka sig till Landskrona, säger Anna Hansen, förvaltningschef för kulturförvaltningen i Landskrona.

Museifilialen planerar att vara öppen i fyra säsonger, från juni 2026 till september 2029.

(2024-09-13)