Lär dig mer om arkeologi på söndag

Foto: Richard Grönwall/Uppdrag Arkeologi

Foto: Richard Grönwall/Uppdrag Arkeologi

Vandra bland gravfält och runstenar, hör om fantastiska fynd – eller varför inte ta chansen att bli arkeolog för en dag? På söndag är det Arkeologidagen 2019. Runt om i Sverige arrangeras då aktiviteter på temat arkeologi och historia.

Arkeologidagen är en årligen återkommande temadag där fokus ligger på äldre kulturhistoria. Den äger alltid rum sista söndagen i augusti och samordnas av Riksantikvarieämbetet. Syftet med dagen som i år infaller den 25 augusti är att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”.

Årets dag bjuder på fler än 50 arrangemang runt om i hela Sverige, från Lappland till Skåne. Det blir allt ifrån föredrag, guidade visningar och vandringar till prova-på och andra kreativa aktiviteter för såväl stora som små.

Arrangemangen är öppna för alla och det kostar inget att vara med, utom i de fall ordinarie entréavgift tas ut. Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Mer information finns på raa.se/arkeologidagen.

(2019-08-23)