Levande Historia: Hyr I Karlstads Historiska Stadsdelar

Karlstad är en populär destination i Sverige för både turister och invånare som vill flytta till en ny stad. Staden är inte en av Sveriges största men har fortfarande en ganska skaplig befolkningsmängd med mycket att erbjuda.

Det är samtidigt en stad som har mycket att erbjuda och har historiskt varit viktig för Sverige. Det går också ganska enkelt att hitta tillgängliga bostäder och om man vill går det också att bo i en av deras mer historiska stadsdelar.

By tobiasjo, Canva.com

Karlstad är en stad med mycket historia

Karlstad fick stadsrättigheter redan 1584 av Hertig Carl, senare Karl IX, det var också han som namngav staden. Tidigare hette staden Tingvalla och det är än idag en av deras mest historiska stadsdelar.

Staden har idag en befolkningsmängd på strax under 100 000 personer. Det innebär ett aktivt stadsliv och det finns också mycket för den som uppskattar kultur och historia. Det finns alltid något att göra i Karlstad och det finns relativt bra med arbetstillfällen och tillräckligt med människor för att de flesta ska trivas.

Stadsdelar i Karlstad man bör känna till

Karlstad är inte jämförbart med en av Sveriges större städer, men det är samtidigt inte en liten by. Det finns en rad viktiga stadsdelar och flertalet av dessa har mycket historia. Beroende på vilken stadsdel man flyttar till kan bostadspriserna variera, men ofta går det att hitta lägenheter med rimliga hyrespriser.

Annorlunda blir det om man flyttar till mer centrala delar. En lägenhet utanför stadscentrum kan ha en ganska låg månadshyra i Karlstad, men en lägenhet nära ett av alla museum i Karlstad eller på en av deras finare gator kan bli ganska kostsam.

Tingvalla

Karlstad hette Tingvalla innan man bytte namn och Tingvalla är än idag stadens centrum. På den tiden bestod staden av inte ens hundra byggnader, så mer av en by. Idag är det en vacker stadsdel och bostäder här kan kosta en hel del. Det finns däremot också studentbostäder som man kan hyra som student.

Kvarnberget

Kvarnberget kallades tidigare för Galgberget och var stadens avrättningsplats en gång i tiden. Området har haft det nya namnet sedan 1800-talet men fanns med andra ord redan innan dess. 1788 byggde man en kvar som kunde mala 180 tunnor säd om året och senare bytte man då namnet till Kvarnberget. I början av 1900-talet byggde man sedan bostadshus.

By Alexander Farnsworth, Canva.com

Tyggårdsviken

Tyggårdsviken är intressant då det tidigare fanns en vik här innan Inre hamn anlades. Militären brukade ha ett tyghus, ett förråd, här i området. Där finns det idag ett hotell och området räknades först som en egen stadsdel sedan 2020, så det är väldigt nyligen.

Viken

Redan på 1600-talet under den tiden som Sverige var en stormakt fanns detta område, men då var det Wijken. Området var då större och bestod mestadels av våtmark. Marken har fyllts ut och 1901 fick det sin stadsplan.

Herrhagen

Under 1500-talet och framåt fanns det många hagar i det här området. Dessa tillhörde herrgården Carlsberg. 1898 fick området sin stadsplan och är idag en stadsdel i Karlstad. Här låg tidigare också nödbostäder efter branden 1865.

Haga

Haga är ett annat område som fått sitt namn efter alla hagar som fanns här. På 1500-talet fanns gården Tormestad här och senare fanns det också kåltäppor här som försåg borgarna med mat. 1865 blev Haga officiellt en stadsdel i Karlstad.

Så hittar man en bostad i Karlstad

Att hitta en bostad i Karlstad är inte svårt men beroende på området du vill flytta till kan det finnas fler eller färre tillgängliga lägenheter och hus. Genomsnittskostnaden för att hyra en bostad i staden är ganska överkomlig, beroende på hur stor bostad man behöver och på vilken gata man bor på.

Bostadsportaler

Bostadsportaler som Bostadslistan är ett bra alternativ för att hitta lägenheter i Karlstad oavsett ens krav. Där kan man se att en etta har en genomsnittlig månadshyra på 5314 kr medan en tvåa går för 8108 kr i månaden. Det finns runt 150 lediga lägenheter vilket ger bostadssökande en hel del alternativ.

Sociala medier

Sociala medier och bekanta är ett annat bra alternativ för att hitta tillgängliga bostäder. Studenter kan exempelvis kontakta andra studenter som eventuellt ska flytta ifrån studentbostäder.

Behöver inte vara svårt att flytta till kommunen

Att hitta en lägenhet i Karlstad behöver inte vara svårt då det finns en hel del tillgängliga alternativ, både stora och små bostäder. Det är en stad med mycket historia och vissa av stadsdelarna var redan aktuella under stormaktstiden eller tidigare än så.

Idag är staden en modern sådan med en mycket större befolkning än förr. Det finns samtidigt mycket att göra där och man kan även studera, arbeta och bygga sig ett liv i Karlstad. Den växer också stadigt varje år, precis som många andra städer i Sverige sedan många år tillbaka. Det finns inte heller något som tyder på att staden kommer att minska drastiskt inom en nära framtid.