Människoöden i en svensk koloni 1785–1847

Sverige blev en slavnation när den karibiska ön S:t Barthélemy togs i besittning 1785. Slavar och så kallade fria svarta var i majoritet ända till det svenska slaveriet avskaffades 1847.

Boken Svarta S:t Barthélemy skildrar för första gången denna svarta befolknings hårda levnadsvillkor. Här möter vi bland andra tonårsflickan Marie Catherine och tvätterskan Suzannah, vilka nästan misshandlades till döds av sina ägare. Vi träffar den bråkiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, frisören Jean-Pierre som piskades för att ha försvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hjälp av magiska dekokter, Sophie som försökte att fly ön i manskläder, pojken Richard som torterades på slavskeppet Stockholm, och många andra.

Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges även glimtar av ett rikt socialt liv och exempel på hur svarta invånare hjälpte varandra trots risken för hårda straff. Utifrån rättegångsprotokoll och slavlagar sätts S:t Barthélemys historia i ett större sammanhang och Sveriges förflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens öden.

Fredrik Thomasson är historiker vid Uppsala universitet. Han har det senaste decenniet ägnat sig åt svenska S:t Barthélemys historia och leder ett projekt som ska göra det svenska kolonialarkivet, som förvaras i Frankrike, tillgängligt på Internet.

Fredrik Thomasson:
Svarta S:t Barthélemy. Människoöden i en svensk koloni 1785–1847
Natur & Kultur
Utkom 2022

Recension i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten

Nominerad som Årets bok om svensk historia