Museimyndigheter positiva till sammanslagning
Statens försvarshistoriska museer (SFHM) och Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) har tillsammans utrett hur de kan slås samman och överlämnat en gemensam rapport till Kulturdepartementet. Museimyndigheterna ser många fördelar med en sammanslagning.
I november förra året gav regeringen de båda museimyndigheterna ett gemensamt uppdrag att lämna förslag på hur SFHM:s uppgifter kan överföras till och inordnas i SMTM. I rapporten har SMTM och SFHM beskrivit för- och nackdelar, bland annat möjligheter till kvalitetsförbättringar, ekonomiska, verksamhetsmässiga och personella konsekvenser och risker för negativ påverkan på myndigheternas verksamheter på kort och lång sikt. De båda myndigheterna konstaterar i rapporten att man är överens om bedömningarna i rapporten och ser många fördelar.
– Jag ser fram emot att välkomna den försvarshistoriska verksamheten till oss och att vi tillsammans fortsätter ge tillgång till och kunskap om det svenska kulturarvet – vårt gemensamma minne. Vi har arbetat intensivt tillsammans med uppdraget de här månaderna och lärt känna varandras verksamheter än mer och vi ser flera stora fördelar med att bli en och samma myndighet, kommenterar Lars Amréus, överintendent på SMTM.
– Att de tre statliga försvarsmuseerna för armén, flyget och marinen nu åter samlas i en och samma myndighet innebär den största fördelen med ett samgående. Detta öppnar upp för synergier som stärker kunskapsuppbyggnad och -förmedling samt forskning av den samlade försvarshistorien. Regeringens mål är att minska behovet av samordning och skapa en starkare, mer hållbar organisation som också når ut till fler och vi är övertygade om att detta mål på sikt kan uppfyllas. Vi ser fram emot att få jobba tillsammans med det, kommenterar Helene Rånlund, överintendent på SFHM.
Rapporten kommer att skickas på remiss och därefter väntas regeringen fatta beslut i samband med budgetpropositionen. Organisationsförändringen ska då träda i kraft senast den 1 januari 2026.
Statens maritima och transporthistoriska museer driver Marinmuseum i Karlskrona, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm samt Järnvägsmuseet i Gävle. I Statens försvarshistoriska museer ingår Armémuseum i Stockholm och Flygvapenmuseum i Linköping samt Försvarets traditionsnämnd.
(2025-03-30)
Se även Regeringen vill slå ihop två museimyndigheter (2024-12-02)