Premiär för dokumentärserien Drottningarna i TV4

Foto: Karolina Henke

Foto: Karolina Henke

Den 15 oktober är det premiär för den historiska dokumentärserien Drottningarna, där tittarna får följa våra mest fascinerande drottningar genom deras händelserika liv. Programmet leds av skådespelaren Sofia Helin.

– Historia är fascinerande. Genom den förstår vi bättre oss själva och den tid vi lever i. Det är ju alltid makthavarna som sätter tonen och det är där dom mest avgörande och dramatiska händelserna äger rum. Mitt i händelsernas centrum har drottningarna befunnit sig och ändå är så mycket av deras dramatiska liv okänt. Nu är det på tiden att vi lär känna dem bättre, säger Sofia Helin.

Dokumentärserien sätter ljus på åtta av Sveriges drottningar. Varje avsnitt vigs åt en drottning och hennes livshistoria, från barndomen till sista andetaget – alltid ett steg bakom sin kung, men med stor makt att påverka både politiskt och kulturellt. Serien baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet.

Rekonstruktionerna utspelas på slott och herresäten runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott. Många gånger på samma plats som den verkliga händelsen ägde rum. Dessutom har man skapat miljöer som ska utspela sig i Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz, Egypten, och Holland.

Drottningarna är en av våra största programsatsningar under hösten och det känns rätt och fint att få lyfta en del av svensk historia som tidigare ofta hamnat i skuggan av våra kungar. Nu är det drottningarnas liv och betydelse för vår gemensamma historia som står i fokus. Vi kommer bjuda tittarna på en historisk resa med spännande fakta och fantastiska berättelser om de här kvinnorna, om kärlek, makt och intriger, säger Åsa Sjöberg, innehållschef på TV4.

Drottningarna gestaltas av aktörer med praktfulla klänningar och historisk rekvisita, från juveler till bruksföremål, tillsammans med hundratals look-alikes av historiska personer. Programledaren Sofia Helin leder tittarna genom historien tillsammans med ett tiotal experter och historiker. Genom att se historien ur drottningarnas perspektiv har programmets experter ibland resonerat sig fram till nya teorier och tolkningar av historiska händelser.

Seriens drottningar är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930)

Drottningarna produceras av Art & Bob Television och har premiär den 15 oktober klockan 21.00 på TV4 och C More. Serien består av åtta en timme långa avsnitt.

(2020-10-13)

Se även Storsatsning på ny TV-serie om svenska drottningar (2019-12-08), Dick Harrison: ”TV4:s historiesatsning är full av osanningar” (2020-10-22) och TV4:s expert slår tillbaka efter kritiken mot Drottningarna (2020-10-28)