I år är det 350 år sedan freden slöts i Roskilde den 26 februari 1658. Årsbok för Riksarkivet och Landsarkiven ger en inblick i vad som hände före och efter freden. Här finns artiklar för såväl den historie- och arkivintresserade allmänheten som för läsare med specialkunskaper.
Följ de svenska truppernas dramatiska ismarsch över Bält och ta del av landsförrädaren Corfitz Ulfeldts brev till de danska landsmännen. Läs om skeppsböckerna som kom på avvägar, utforska de nya kartorna och följ spelet om Bornholm. Hur danska och svenska forskare har tolkat freden och hur deras synsätt har förändrats skildras i svenskt och danskt perspektiv.
I drottning Hedvig Eleonoras rika arkiv träder bilden av landsmodern fram, och protokoll från rådstugan i Linköping ger en liten inblick i hur vanligt folk levde. Djupdykningar i allehanda arkiv sprider ljus över vad som hände med de anklagade efter häxprocesserna.
"Själv blev jag mycket inspirerad att forska i arkiven efter att ha läst dessa artiklar. För alla som känner likadant är årsbokens artikel om att forska på 1600-talets källmaterial en förnämlig guide", skriver redaktören Eva Magnusson i årsbokens inledning.
När sundet blev gräns. Till minne av Roskildefreden 1658
Årsbok för Riksarkivet och Landsarkiven 2008
Utkom 2008