Nationell insamling av båtminnen

Segelbåt utanför Stenungsund 1916. Foto: Ingeborg Enander

Segelbåt utanför Stenungsund 1916. Foto: Ingeborg Enander

Fritidsbåtar associeras ofta till frihet och natur, livskvalitet och nya upplevelser, fritid och semester. Men också passion och starka minnen, doft av tjära från bryggan, vind i seglen, äventyr, oväntade möten och en enkel måltid ombord.

Oavsett om båtlivet äger rum i en kanot eller kajak, i en roddbåt, motorbåt eller segelbåt, formas upplevelser för livet på ett sätt som få andra fritidsaktiviteter gör. Men vad är det egentligen som gör att vi spenderar timmar och dagar av förberedelser inför båtsäsongen? Vad är det som gör båtlivet så attraktivt?

Nu gör det nationella Fritidsbåtsmuseet i Härnösand, i samarbete med Västernorrlands museum, en samtidsdokumentation av livet med fritidsbåtar. Genom en rad frågor, öppna för alla att besvara, vill museerna skildra frilufts- och fritidsliv på båt, och upplevelsen av maritima miljöer. Museerna vill genom insamlingen lyfta upplevelser av båtliv, oro och utmaningar, men också drömmar och speciella tillfällen till sjöss. Härliga och/eller utmanande minnen till sjöss.

Berättelser om fritidsbåtar blir också en skildring av samhället idag, vilka val kring fritiden vi gör, hur vi investerar i båtar och utrustning, det sociala livet kring fritidsbåtar, arbetet med att vårda och underhålla båtar samt hur vi värderar naturupplevelser till sjöss och till havs.

Museer har en lång tradition av att samla och dokumentera samtiden, både vardagsliv och fritid. På så sätt skrivs en bit av Sveriges historia. I Västernorrlands museums arkiv saknas dock skildringar av livet med fritidsbåt. Insamlingen blir därför ett värdefullt tillskott till museiarkivet och väcker liv åt de båtar som visas på Fritidsbåtsmuseet.

Alla inskickade bidrag sparas för framtida generationer och blir viktig kunskap om fritids- och friluftsliv i vår tid, och inte minst om det maritima kulturarvet. Museerna uppmanar nu alla båtentusiaster och båtintresserade från hela landet att dela med sig av sina erfarenheter och berättelser om båtliv via www.minnen.se/tema/batliv.

(2020-06-05)