Ny podd om när Sverige kopplades upp

Tele2 har startat podden Internetpionjärerna som handlar om internets historia. Tillsammans med programledaren Lina Thomsgård, experter och kända gäster som David Sundin, Ebba von Sydow och Sebastian Siemiatkowski bjuder de in lyssnaren på en nostalgisk resa i berättelsen om när Sverige kopplades upp.

– Med Internetpionjärerna vill vi lyfta hur internet påverkat och format svensk underhållning, kultur, media, privatliv och entreprenörskap. För de yngre lyssnarna kommer det nog att vara både överraskande och underhållande att höra om de tidiga åren och de något äldre lyssnarna som kommer ihåg hur ljudet från ett modem som kopplar upp sig låter, kommer känna igen sig och minnas tillbaka, säger Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2.

I podden uppmärksammas händelserna, fenomenen och sajterna som har format den svenska internethistorien. David Sundin berättar om hur det gick till när han fick fria händer att skapa humorsajten Spermaharen med Killinggänget under 2000-talet, Aftonbladets dåvarande nyhetschef Bo Hedin om när media gick online, Sebastian Siemiatkowski pratar om den tidiga uppkopplingens betydelse för det svenska tech-undret, och Helena Lingham, dåvarande teknisk expert för internet och e-post på Tele2 blickar tillbaka på arbetet med att göra internet tillgängligt för allmänheten.

Internetpionjärerna lanserades den 23 april och finns ”där poddar finns”, exempelvis på Spotify.

(2024-04-26)