Ny webbapp om hällristningarna i Tanum
Hitta rätt i landskapet, lyssna, läs och lär! Det är vad Vitlycke museums nya webbapplikation handlar om – ett nytt sätt att göra platsens historia levande, men också tillgänglig. Dessutom har Rastplats Tanums världsarv fått nya skyltar.
För ett år sedan invigdes utställningen ”Porten till Världsarvet” på Rastplats Tanums Världsarv i samband med att sista etappen av E6 genom Bohuslän stod klar. Nu fortsätter museet att berätta om livet i Tanum för 3000 år sedan på nya sätt.
Världsarvsguiden är en webbaserad applikation som fungerar som en personlig ledsagare ute i landskapet. Den visar vägen till de fyra stora tillgängliggjorda hällarna och guidar om vad man ser på plats.
– Det känns kul, viktigt och spännande att levandegöra världsarvet på det här sättet. Främst handlar det om en ny tillgänglighet till platsens historia, säger Hans Lundenmark, pedagog och samordnare på Vitlycke museum.
I ljudguiden kan besökarna också ta del av fiktiva berättelser som levandegör händelser som eventuellt kan finnas bakom bilderna du ser på hällarna. För de vetgiriga finns mer om livet under bronsåldern, bildmotiv, forskning, tolkningar och teorier i faktabiblioteket.
– Nu kommer vi ännu ett steg närmare vår vision om att hitta olika sätt att berätta om världsarvet så allt hänger ihop och blir igenkänningsbart oberoende av var du befinner dig, på museet, rastplatsen eller ute i landskapet. Bilder, fakta och fiktiva berättelser tillgängliggör historien så att olika människor kan ta till sig till berättelsen på det sätt som passar dem bäst, säger Aleka Karageorgopoulos, enhetschef på Vitlycke museum.
(2016-06-26)