Nytt militärhistoriskt museum i Linköping

Visionsbild över hur militärhistoriskt museum kan se ut. Konceptbild: Cedervall

Visionsbild över hur militärhistoriskt museum kan se ut. Konceptbild: Cedervall

Om ett par år öppnar ett nytt museum om Linköpings militära historia i friluftsmuseet Gamla Linköping. Berättelsen sträcker sig från 1500-talet ända in i vår egen tid. Museet ska erbjuda ”spännande och tillgängliga upplevelser för en bred publik och belysa militärens påverkan på Linköping genom historien”.

Kultur- och fritidsnämnden i Linköpings kommun har sedan tidigare tilldelats medel av Westman-Wernerska stiftelsen för att flytta det gamla Garnisonsmuseet i Röda magasinet till Gamla Linköping. Flytten har dock visat sig vara svår att genomföra. Nu har beslut tagits om att i stället använda pengarna till att skapa ett militärhistoriskt museum i en befintlig lokal i Gamla Linköping.

– Jag tror att många Linköpingsbor uppskattar att vi får ett eget militärmuseum, särskilt i dessa tider av upprustning och ökat fokus på försvaret. Nu får vi ett militärhistoriskt museum på plats relativt snabbt och den viktiga historien blir synlig och tillgänglig i vårt stora besöksmål Gamla Linköping, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Museikonceptet har tagits fram av Gamla Linköping i samråd med olika aktörer inom militärhistoria, kamratföreningar med militärhistoriskt fokus, skolor, arkiv och andra museer. Museimiljön kommer att heta ”Spår i staden – Linköpings militära historia”. Den ska skildra både den äldre och den nyare militära historien, och även ge perspektiv på den säkerhetspolitiskt oroliga tid vi befinner oss i just nu.

Den nya museimiljön föreslås placeras i Curmanska magasinet, där friluftsmuseet i dag har sina stadshistoriska och tillfälliga utställningar. Den kommer att bygga vidare på föremål från det tidigare Garnisonsmuseet, men kompletteras med nya berättelser och ett samtida perspektiv. Det kommer att finnas såväl fördjupningsmaterial för den specialintresserade, som lekfulla och interaktiva inslag för barn och unga.

– Gamla Linköping är Linköpings stadshistoriska museum och nu byter vi ut de nuvarande stadshistoriska utställningarna mot den kanske starkaste berättelsen som finns om Linköping: stadens militära historia. Den sträcker sig från 1500-talet och slaget vid Stångebro och ända in i vår egen tid, säger museichefen Tina Karlsson From.

Museimiljön i Gamla Linköping kommer att kompletteras med digitalt material och en utomhusdel på Garnisonsområdet, som lyfter fram militära minnesmärken och byggnader runt om i staden. Sedan tidigare finns soldattorpet Tidstorp, som berättar om indelningsverket och soldatfamiljens liv och villkor, på plats i Gamla Linköping.

Arbetet med museet pågår under 2025 och 2026 med hjälp av återstående fondmedel. Under våren 2027 planeras museet att slå upp portarna och bli en del av Gamla Linköpings ordinarie verksamhet.

(2025-04-10)

Se även Garnisonsmuseet får flytta (2015-04-08)