Observatoriemuseet i Stockholm på väg att öppnas igen

Observatoriemuseet i Stockholm har varit stängt för besökare sedan 2014. Vetenskapsakademien kommer nu att sälja fastigheten till Stockholms stad, som planerar att öppna museiverksamheten igen.

När observatoriet invigdes 1753 var det ett monument över den moderna vetenskapen. Under 230 år var huset en institutionsbyggnad, först för Vetenskapsakademiens astronomer, därefter för Stockholms högskolas geografiska institution. 1991 öppnade ett vetenskapshistoriskt museum i huset, där man i de välbevarade 1700-talsmiljöerna kunde se unika instrument och interiörer. Vid årsskiftet 2013 stängdes museet av ekonomiska skäl.

Vetenskapsakademiens styrelse har inlett förhandlingar om en försäljning till Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. I går togs ett beslut om att godkänna försäljningen. Parterna är nu redo att förhandla fram ett överlåtelseavtal.

– Vi är glada att äntligen ha hittat en lösning som med största sannolikhet innebär att Observatoriemuseet blir tillgängligt igen. Vetenskapsakademien har inte haft resurser att driva museiverksamhet och då känns det bra att Observatoriet tas över av staden, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Under de åren som museet har varit stängt har delar av lokalen hyrts ut. Stockholms stad har i förhandlingen om att överta fastigheten presenterat planer som, förutom att återuppta museiverksamheten, innebär att skapa ett aktivt center för lärande och engagemang i skolans verksamhet.

– Vårt mål är att skapa en ny och kreativ mötesplats mellan skolorna, akademin och ideella organisationer som bidrar till barns utveckling och höjda skolresultat, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

(2018-02-22)