Västra Götalands sju underverk utsedda

Västra Götalands sju underverk. Collage: Västarvet

Collage: Västarvet

Västra Götalands sju underverk är Bohus fästning, Karlsborgs fästning, Läckö slott, Torpa stenhus, Stångehuvuds fyrhus, Hållö fyr och akvedukten i Håverud. De 7 kulturmiljöerna har röstats fram bland 49 nominerade.

Över 12 000 röster kom in under omröstningens tre dagar på Västarvets Facebooksida och alla de nominerade har blivit röstade på. Den sista rösten kom in bara minuten innan omröstningen ”avslutades klockan åtta på torsdagsmorgonen.

– Fantastiskt roligt att omröstningen engagerat så många! Och väldigt spännande att alla de nominerade underverken fått del av rösterna. Inte en enda blev utan. Och det visar ju hur svårt det är att välja, det finns så många spännande och värdiga underverk i Västra Götaland, något för alla smaker. Tillsammans bidrar de till berättelsen om vårt vidsträckta och mångfacetterade län, säger Marie Odenbring Widmark på Västarvets enhet för kulturmiljö.

Västarvet inom Västra Götalands region har sedan hösten 2018 presenterat en utvald kulturmiljö från vardera av regionens 49 kommuner. Urvalet har varit svårt och Västarvet har velat visa på den mångfald av mänsklig aktivitet det faktiskt finns i regionen, alltifrån de 5000 år gamla megalitgravarna i Falbygden, till industribyggnader från 1900-talet. Maffiga monument har blandats med mindre som kanske istället bär på en fascinerande historia om platsen eller berättar om viktiga skeenden i samhällsutvecklingen.

– De sju som kammade hem flest röster finns i alla delar av länet vilket är extra kul. Resultatet är kanske både väntat och oväntat. Jag tänker att de representerar både de självklara monumenten som många har en relation till, såsom Läckö slott och Torpa stenhus och banbrytande ingenjörskonst som akvedukten i Håverud. Men också vår kärlek till naturen skymtar igenom med valet av fyrplatserna ute i havsbandet, kommenterar Marie Odenbring Widmark resultatet.Vad händer nu?

Framöver väntar prisutdelning för de sju vinnarna, men även de övriga 42 nominerade kommer att uppmärksammas på olika sätt. Exakt hur återstår att planera, än så länge är resultatet väldigt färskt. Syftet med projektet har varit att lyfta fram värdefulla miljöer och spännande historia i regionen och på så sätt kunna inspirera till besök och unika upplevelser, mer eller mindre hemmavid.

– Det blir roligt att arbeta vidare med våra underverk och för dem som inte har besökt alla väntar ju många spännande utflykter och möjliga djupdykningar i västsvensk byggnadskultur, förhistoria och samhällsutveckling. Det är bara att sätta igång! säger Marie Odenbring Widmark.

Västra Götalands sju underverk
• Bohus fästning i Kungälvs kommun
”Mäktig fästning minner om krutrök, maktkamper och rik nordisk historia.”
• Akvedukten i Håverud i Melleruds kommun
”Ingenjörskonst som förändrade Sverige.”
• Hållö fyr i Sotenäs kommun
”Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur.”
• Läckö slott i Lidköpings kommun
”En sagolik kalkstenspärla i underskön miljö.”
• Karlsborgs fästning i Karlsborgs kommun
”En av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.”
• Torpa stenhus i Tranemo kommun
”Ett klassiskt slott med spöken och dignande historia.”
• Stångehuvuds fyrhus i Lysekils kommun
”Fyrhus med vidunderlig utsikt.”

(2019-09-09)