Öka tillgängligheten till arkiv och museer

Sverige har en god tradition när det gäller att samla och arkivera historiska texter och föremål. Kungliga Biblioteket, Riksarkivet, museer och lokala samlingar utgör en ovärderlig skatt. I en snabbrörlig tid som präglas av ständiga förändringar är det viktigare än någonsin att vi känner vår historia, att vi har rötter som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Ett dilemma med stora delar av samlingarna är att de sällan, eller i vissa fall aldrig, är tillgängliga för allmänheten. Men genom ny teknik och ett utökat samarbete mellan Bibliotek, museer och arkiv kan tillgängligheten öka betydligt. Ett mycket bra exempel på detta är Kungliga bibliotekets databas Libris, som innehåller referenser till i  första hand de svenska forsknings- och specialbiblioteken, men även till vissa folkbibliotek.

Arkiven, biblioteken och museerna har en mycket central roll när det gäller medborgarnas tillgång till vårt kulturarv. De tekniska förutsättningarna i dag har högst påtagligt underlättat möjligheterna för forskare, studenter, skolelever och den vetgiriga allmänheten att få tillgång till register över och information om samlingar och, i ökande omfattning, även till samlingarna i våra minnesinstitutioner och bibliotek via Internet.

Det är nu dags att ta ett samlat grepp om ABM-samverkan. Området bör bli föremål för systematisk genomgång och analys. Analysen bör behandla såväl förutsättningar för teknisk samordning som möjligheten att nå en samsyn  kring verksamheternas uppdrag. En samordning innebär inte att särdragen i varje institution skall utplånas. Tvärtom är det viktigt att egenarten behålls. Behoven av samverkan och samordnad utveckling är särskilt stora inom museiområdet, som inte har en informationskedja av det slag som inom biblioteksområdet stöder låneförmedlingen eller den mer sammanhållna organisatoriska struktur som finns inom arkivområdet.

För att driva på utvecklingen har nu ett enigt kulturutskott, på initiativ av bland annat kristdemokraterna i ett tillkännagivande till regeringen begärt en kartläggning av de åtgärder som hittills vidtagits på det här området och en utvärdering av de insatser som gjorts för att kunna använda de erfarenheterna inför det fortsatta arbetet. Ett samarbete kan komma att få stor betydelse för användarna av de tjänster och den information som kan erbjudas av arkiv, bibliotek och museer.

Det finns ett stort intresse för arkiv, bibliotek och museer idag. Enligt Kulturrådets omvärldsanalys 2000 besökte knappt 50 procent av befolkningen ett museum någon gång under de senaste tolv månaderna. Biblioteken besöktes av 67 procent av befolkningen. Detta är en stor verksamhet, som sällan får den uppmärksamhet den så väl förtjänar. Jag tror att genom ett bättre samarbete och med nya tekniska plattformar kan ännu fler forskare, journalister, studenter och nyfikna medborgare få tillgång till de gemensamma gömmorna.

Inger Davidson
ordförande i riksdagens kulturutskott