Debatt

Forum för levande historia tiger om förintelseplaner


Ta en kaka till, vetja. Finns det något svenskare än ett kafferep med småkakor?
32 av Hitlers svenska beundrarinnor har just druckit ur kaffet och rätar stolt på ryggen inför fotografen.

Från väggen stirrar deras egen führer, distriktsveterinären Birger Furugård som var personlig vän med Adolf Hitler, uppfordrande på sina raskrigare. En annan kvinna som vurmade för den tyske führern var revyprimadonnan Zarah Leander. Som så många andra svenskar tittade hon bort när Hitler plågade livet ur Tysklands judar. För 200 000 tyska riksmark sålde hon sin själ och blev ett av Hitlers värdefullaste propagandavapen. Hennes filmer blev publiksuccéer som gav miljoner till Goebbels propagandamaskin. När Zarah Leander till slut lämnade Nazityskland var det inte i protest mot Hitlers brutala judepolitik utan för att hon fick för dåligt betalt.

Nu var hon långt ifrån den enda svenska kvinna som sålde sin själ till nazisternas propaganda. I Berlin fanns svenskor som arbetade hos Radio Königsberg som sände propaganda mot Sverige. En av Hitlers radiopropagandister var greve- och majorsdottern Dagmar Cronstedt som efter kriget gifte sig med en svensk blivande Nobel-pristagare. Andra var fru von Kuester, född i grevesläkten Hamilton, lärarinnan Anna-Lisa Gerloff från Skövde och sjukvårdsbiträdet Brita Bager från Helsingborg.

Brita Bager och Dagmar Cronstedt vann stor popularitet för sin ”talkshow” där de småpratade om dagsaktuella nyheter som om de vore två väninnor som man tjuvlyssnade på. Dagmar, Brita, Anna-Lisa och de andra svenska radiopropagandisterna fick 30 000 brev där svenska lyssnare bland annat efterlyste mer judehat – ”vore bra om Ni kunde lägga in mer antisemitisk propaganda i Edra utsändningar”.

Men kriget om de svenska själarna fördes framför allt innanför våra egna gränser. Hösten 1940 inledde tyskarna en stor offensiv med Tyska legationen och Tyska resebyrån i spetsen. Samtidigt som hundratusentals propagandablad spreds över Sverige samlades, med hjälp av tysksinnade svenskar, in namn både på sympatisörer och socialdemokrater, kommunister och judar.

Under arbetet med min bok Signal – Nazitysklands propaganda i Sverige 1941–1945 som nu släppts, fann jag sensationella uppgifter som visar att tyskarna sände det insamlade materialet till Berlin, där nazisterna byggde upp ett jättelikt centralt adressregister som skulle användas i fall Sverige invaderades. I registret fanns döds-listor samt namn på tänkbara svenska quislingar och landsförrädare.

En folkskollärare som sänt in en lista på 70 personer bad om en gengåva, ”en bra bild av Rikskansler Hitler att ha här i mitt arbets-rum”. Samtidigt förberedde svenska nazister en utrotning av Sveriges 8000 judar. I deras namnregister fanns bland andra journalisten Robert Aschbergs farfar Olof och farbröder Folke, Ragnar och Sture samt anhöriga till kulturminister Leif Pagrotsky och TV4:s vd Jan Scherman. Judarna skulle hållas fängslade i koncentrationsläger i Sjöbo och på Stora Karlsö innan de innan de sändes vidare till gasdöden i Auschwitz.

Den 20 mars 1941 läxade partiledningen upp slöa medlemmar i partitidningen Den Svenske Folksocialisten: ”Många formationer ha underlåtit att insända förteckning över i orten befintliga judar. Insänd dylik förteckning till Plg [partiledningen].”

Om Sverige ockuperats hade de svenska judarna gått samma öde till mötes som de norska. Fyra av Hirdmännens (norska nazister) offer var en svensk-norsk familj: Sonja Moritz från Göteborg, hennes söner Leif, 4, och Johnny, 8, och hennes norske make Aksell som alla mördades i Auschwitz. Sonja och hennes små pojkar var svenska medborgare. Berättelsen om Sonja och hennes familj är okänd eftersom ingen utöver hennes närmaste släkt brytt sig om att forska efter vad som hände familjen efter deportationen.

Den svenska myndigheten Forum för levande historia, som bildades för att hålla kunskapen om Förintelsen levande, sysslar numera med allt ifrån baltutlämningen och gratisskjuts i rosalackerad Queer Cab till att producera rapporter som ”Hundbajs och bögkrav – en studie av mediernas skildring av hbt-personer”. Trots att myndigheten har 20 anställda, fem projektanställda och får 41 miljoner kronor om året i skattepengar har de svårt att berätta om planerna på en svensk förintelse. Kanske fruktar de vad som döljs under stenar som måste vändas. Namn som leder trådar rakt in i vår tid.

Jag fann nazisoldaten Stig Cederholm som skapade Åsa-Nisse. Nazisoldaten Robban Bengtsson som stred i Hitlers personliga elitdivision. Hans brorsdotter har i dag en framträdande roll inom bokbranschen. Svärfadern till en av våra kända tv-programledare hade en roll i smugglingen av nazikrigsförbrytare.

Över Sonja och hennes familj reses inga minnesmonument som kan plåga våra rena svenska samveten. Kanske angav kvinnorna på bilden svenska judar. Står inte mormor som trea till vänster?
Ta en kaka till, vetja.

Bosse Schön
författare

(2005-10-09)

Artikeln har tidigare publicerats i Aftonbladet.