Enköpings museum
29 oktober 2011 – februari 2012

Utställningen På väg på Enköpings museum skildrar bland annat den arkeologiska undersökning vid Nibble som genomfördes med anledning av den nya E18-dragningen mot Västerås. Det som är spektakulärt med Nibble-utgrävningarna är att man för första gången har grävt ut en hel miljö där vi kan se hur bronsåldersmänniskorna hanterat, interagerat med och till och med ätit sina döda.

– Under yngre bronsåldern uppfattade människorna livet som ett kretslopp och man helgade de avlidna genom offerriter. Utgrävningen vid Nibble är speciell eftersom vi har grävt ut ett helt kultiskt komplex där arkeologerna för första gången har kunnat följa människornas kretsloppstankar och rituella handlingar över årstiderna, säger Fredrik Larsson på Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet som just nu sammanställer rapporten från utgrävningarna vid Nibble.

Nibble-utgrävningarna visar tydligt hur människorna utförde rituella handlingar som koppling mellan de levande och de dödas värld. Arkeologerna har hittat matoffer, matlagningsstationer och spår av malda benrester från människor som användes som symboliska ingredienser vid speciella måltider för att helga de döda.

Från Nibble-utgrävningen visas material och fynd, exempelvis gravgåvor. Samtidigt visas undersökningen vid Fjärdhundraland Garn som ägde rum sommaren 2011. Undersökningen genomfördes av Stockholms universitet i samarbete med Uppsala universitet inom projektet Riksväg Fjärdhundraland. Ett mynt, daterat till sent 1100-tal påträffades mirakulöst bland grundstenarna till den smedja som undersöktes.