Armémuseum
28 juni – 31 december 2009
2009 har det gått 300 år sedan det stora slaget vid Poltava. Sverige, Ukraina och även Ryssland uppmärksammar därför den stora sammandrabbningen genom olika utställningar i år. Den 28 juni öppnar Armémuseum en miniutställning om slaget.
Fortfarande lever minnen från slaget kvar på olika sätt. På ryska myntades till exempel uttrycket ”som en svensk vid Poltava” vilket används än idag och innebär att vara totalt maktlös och handfallen.
Utställningen Poltava 28 juni består av två huvuddelar; en målning av Cederström som föreställer Karl XII och Mazepa och ett slagfältsarkeologiprojekt. Vad förmedlar dessa källor om händelserna vid Poltava för exakt 300 år sedan? Den 28 juni kommer också en bokrelease att äga rum på museet av boken Poltava. Krigsfångar och kulturutbyte, som är ett samarbetsprojekt mellan svenska ambassaden i Moskva och Ryska statliga humanistiska universitetet.
Poltava ligger i mellersta Ukraina och har idag cirka 300 000 invånare. Under 1300-talet tillhörde Poltava Litauen men hamnade under polsk administration 1569. Cirka 100 år senare föll den i ryska händer och förblev så ända fram till 1991 då Ukraina utropades till självständig stat, efter Sovjetunionens fall.