Prestigefyllt anslag till Statens historiska museer

Skoklosters slott. Foto: Marcinek (Wikimedia Commons  CC BY-SA 3.0)

Skoklosters slott. Foto: Marcinek (Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Statens historiska museer har tilldelats över en miljon kronor från Getty Foundation inom ramen för projektet ”Getty´s Conserving Canvas Initiative”. Anslaget kommer att användas till ett internationellt seminarium på Skoklosters slott i juni nästa år.

– Vi är både glada och stolta för erkännandet av vårt programförslag Skokloster Summer Institute. Det är viktig kunskap inom konservering av måleri på duk som kommer att förmedlas i Skoklosters unika miljö, säger Ann-Cathrin Rothlind, konservator vid Statens historiska museer.

Totalt 16 yrkesverksamma konservatorer och intendenter får möjlighet att delta i det 13 dagar långa seminariet. Föreläsningar och workshops i konservering och samlingsförvaltning kommer att ledas av en internationell grupp erfarna specialister inom området. Statens historiska museer förvaltar projektet med konservator Ann-Cathrin Rothlind som projektledare och intendent Annika Williams som programansvarig. Platserna kommer att utannonseras internationellt.

Anslag inom initiativet Conserving Canvas har tilldelats The Huntington Library, Art Collections, and Botanical Gardens, USA, The National Gallery, Storbritannien, Fine Arts Museums of San Francisco, USA, Statens historiska museer, Sverige, Stichting Restauratie Atelier Limburg, Nederländerna, University of Glasgow, Storbritannien och Yale University, USA.

– Vårt seminarieprogram är unikt framför allt genom sitt tvärvetenskapliga upplägg. Konservatorer och intendenter har ett gemensamt ansvar för den långsiktiga samlingsförvaltningen. Delad kunskap om konservering och tillgängliggörande är viktigt för det enskilda verket, men även för bevarandet av samlingar i sin helhet. På Skoklosters slott finns en sammanhållen målerisamling som i över tre sekler stått i ett historiskt hus utan klimatisering. Det är världsunikt, säger Ann-Cathrin Rothlind.

Getty Foundation fullföljer Getty Trusts filantropiska mission genom att stödja såväl institutionella som enskilda initiativ vars syfte är att bidra till ökad förståelse och bevarande av bildkonsten i Los Angeles och globalt.

(2018-08-15)