Familjen Bernadottes öden i Sverige börjar med Karl XIV Johan. Han kom till vårt land i efterdyningarna av det stormiga året 1809 när så mycket förändrades. En uppburen militär, en av Napoleons marskalkar och tidigare försvarsminister i Frankrike. Med sig hade han sin elvaårige son och med dem formades en dynasti.

I Familjen Bernadotte – kungligheter och människor följer vi ätten i dess många olika förgreningar. Här finns Oscar I och hans hustru Josefina som kämpade för trosfrihet och liberala rättigheter. Sonen Oscar II var mycket film- och teknikintresserad. Gustaf V hade en viktig roll vid unionsupplösningen 1905 och vi får ett psykologiskt porträtt av hans sjukliga hustru drottning Victoria. Här finns prins Carl, effektiv ordförande i Röda Korset i 42 år och Bernadotteprinsessorna som blev drottningar i andra länder. I en dramatisk, faktabaserad text skildras mordet på Folke Bernadotte i Jerusalem 1948.

Utgångspunkten för Riksarkivets och landsarkivens årsbok 2010 är det mäktiga arkivmaterialet på Riksarkivet, Slottsarkivet och Bernadotteska Arkivet. Boken innehåller också flera inlägg runt de sociala förändringarna under 1800-talet i relation till kungamakten. Torkel Jansson skriver om föreningsväsendet och Mats Berglund om yttrandefriheten. Mikael Alm utreder hur de europeiska hoven tog ställning i striden mellan den gamla kungafamiljen Holstein-Gottorp och den nya dynastin Bernadotte. Bo Lundström redogör för Karl Johanstidens arkitektur och formgivning.

Det finns också plats för hovliv. Fabian Persson har forskat kring hur Stockholms slott fick ett modernt, borgerligt inspirerat hov framemot 1800-talets mitt. Ulrica Söderlind utreder de kungliga matsedlarna: vad har man ätit och vaför?

Ingvar von Malmborg (red):
Familjen Bernadotte – kungligheter och människor
Årsbok för Riksarkivet och Landsarkiven 2010
Utkom 2010