Stockholms gator och vägar var på 1700- och 1800-talet i dåligt skick och på många ställen saknades broar, därför föredrogs när så var möjligt transporter på is eller vatten. Det är dock märkvärdigt att den tunga sysselsättningen att sköta roddtrafiken helt dominerades av kvinnor eftersom annat hamnarbete i första hand var männens revir.

Roddarmadammer kallades kvinnorna som bar upp lokaltrafiken på Stockholms vatten. Idag har de antagit närmast mytiska drag och brukar beskrivas som manhaftiga, försupna och grovhuggna med ett vulgärt språk. En annan vanlig schablon är att de blev utkonkurrerade av unga, vackra raska dalkullor i folkdräkt. Att bilden var betydligt mer mångfasetterad än så framgår av denna bok som för första gången presenterar resultatet av mer systematiska studier i ämnet.

Bokens redaktör Christine Bladh är docent och lektor vid Institutionen för genus, kultur och historia på Södertörns högskola och disputerade med avhandlingen Månglerskor. Att sälja från korg och bod i Stockholm 1819-1846. Övriga författare är Ulrika Björk Ingrid Essegård och Ulrika Blomqvist Aleite.

Christine Bladh (red):
Rodderskor på Stockholms vatten
Stockholmia Förlag
Utkom 2008