Det är 80 år sedan de sista fabriksbyggnaderna vid Rörstrands porslinsfabrik schaktades bort. Många har hört talas om Rörstrand. Däremot är det inte lika många som vet att tillverkningen startade för över 280 år sedan i ett slott utanför dåvarande Stockholm.
För första gången ges nu en sammanfattande redovisning av Rörstrands porslinsfabrik och dess historia, dess utbyggnad till en keramisk storindustri med ett komplext fabriksområde och den intressanta genom åren framgångsrika produktionen. Boken skildrar också den ursprungliga gården Rörstrand i Solna socken, norr om det som skulle bli landets huvudstad, och utvecklingen av fastigheten Rörstrand som en gång omfattade hela nordvästra Vasastan.
Här berättas om den tegeltillverkning som inleddes redan under 1270-talet, liksom tillkomsten av själva slottet under stormaktstiden och hur detta på 1700-talet omvandlades till en fajansmanufaktur. Det växande fabriksområdet med dess olika verkstadsbyggnader samt produktion och teknik under olika skeden redovisas ingående. Så gäller även för det Rörstrand producerade: kakelugnar, servis- och bruksgods samt konstporslin.
Vid sekelskiftet 1900 var Rörstrand en storindustri med internationella framgångar. År 1926, efter två hundra års kontinuerlig drift, hade den växande stenstaden kringgärdat fabriksområdet i Stockholm och begränsat de industriella utvecklingsmöjligheterna. Därför var man tvungen att flytta verksamheten och valde då Göteborg och Hisingen.
Idag är Rörstrandsområdet några bostadskvarter nära S:t Eriksplan i Stockholm, i det som ibland kallas Birkastan. Den nuvarande bostadsbebyggelsen växte upp under 1900-talets första tre decennier. Vid huvudstråket Rörstrandsgatan ligger den enda monumentalbyggnaden i området, den stora Filadelfiakyrkan, hopbyggd med Rörstrands slott.
Boken är illustrerad med ett bildmaterial som visar Rörstrands industriella och tekniska utveckling och dess rika produktion genom tiderna men också landskapets förändringar och stenstadens framväxt.
Carl-Henrik Ankarberg och Bengt Nyström:
Rörstrand i Stockholm. Tegelbruk, fajansmanufaktur och keramisk storindustri 1270-1926
Stockholmia Förlag
Utkom 2007