Röster från kriget – i skuggan av Karl XII

Bohusläns museum
26 maj – 4 november 2018 

Nu har Bohusläns museum öppnat portarna för utställningen Röster från kriget – i skuggan av Karl XII. Utställningen har Uddevalla som scen och berättar om hur stora nordiska krigets slutskede påverkade människorna i Bohuslän. I utställningen möter vi fem olika karaktärer, allt från hattmakerskan till den kvinnliga regementschefen.

I år är det 300 år sedan Karl XII stupade vid Fredrikshald i Norge och det markerade även början på slutet av det stora nordiska kriget. Då började Sverige söka fred med sina fiender.

– Bohuslän som är och alltid varit ett gränsland som bytt nationalitet många gånger har sett sin beskärda del av krig. Därför vill vi, nu 300 år efter Karl XII:s död, visa på hur medborgarna hade det under kriget men också krossa myter om Karl XII. Han var mycket mer mångkulturell än vad vissa idag vill visa, säger utställningsantikvarie Jienny Gillerstedt på Bohusläns museum.

I utställningen möter vi soldatdottern, regementschefen, kaparen, hattmakaren och ryttarmästaren för Bohusläns dragoner. Alla ger de sin syn på kriget utifrån deras erfarenheter. Som guide kan man få syskonparet Anna och Gabriel.

– Vi vill ge inblick i de vanliga människornas liv och inte bara åt kungar och generaler som oftast får mest uppmärksamhet. Nu får vi följa soldatdottern Hedvig Larsdotter som berättar om hur livet på krigsfältet ser ut och vad hon och hennes mamma har för roller på fältet, berättar Gillerstedt.

Utställningen invigdes den 26 maj under medverkan av bland annat Bohus Elfsborgs karoliner och Herman Lindqvist.