Sångarprinsen

Stjernsunds slott
17 juni – 3 september 2023 

Familjen Bernadotte ägde Stjernsunds slott 1823–1860 och prins Gustaf vistades själv på Stjernsund åren runt 1850 och satte stor prägel på slottets inredning. Prins Gustaf, känd som Sångarprinsen, komponerade bland annat Studentsången.

Utställningen Sångarprinsen ”är sinnligt gestaltad med ljud och rekvisita från tiden” och berättar om prinsens korta liv, från barndom och studentliv till hans kärlek till musiken – och till Stjernsund.

– Det är med stor glädje som Kungl. Vitterhetsakademien, med anledning av årets dubbla kungajubileum, öppnar den nya utställningen Sångarprinsen om prins Gustaf i Prinsflygeln. Stjernsunds slott var en viktig plats för familjen Bernadotte under mitten av 1800-talet, säger Karin Helander, ständig sekreterare i Vitterhetsakademien.

En samling originalteckningar utförda 1837–1854 av prins Gustaf, prins Oscar och prinsessan Eugénie – barn till kung Oscar I och drottning Joséphine – har nyligen överlämnats till Stjernsunds slott och Kungl. Vitterhetsakademien. I samlingen finns också en teckning från 1825 av den 18-åriga kronprinsessan Joséphine och en teckning från 1852 av kronprinsessan Louise, senare drottning.

Teckningarna har inte visats offentligt tidigare. Troligen tog hovdamen Karen Annette Anker (1804–1862) hand om kungabarnens teckningar och när hon avslutade sin tjänst 1854 tog hon dem med sig hem till Norge. Därefter har familjerna Anker och Wedel Jarlsberg bevarat teckningarna fram tills att Jan Ingard Thorsen fick dem för 20 år sedan. Karen Annette Anker följde med kungafamiljen till kurorten Bad Kissingen 1852, som prinsessan Eugénies hovdam, det var under hemresan därifrån som prins Gustaf blev sjuk och kort tid därefter avled på det kungliga slottet i Christiania (Oslo).