Senet och andra historiska sällskapsspel
Sällskapsspel har underhållit mänskligheten sedan tidernas begynnelse och det fanns spel innan vår skriftliga historia. På grund av brist på historisk dokumentation är det svårt att säga vilka spel det var som spelades allra först, men arkeologi har gett vissa ledtrådar som kan ge oss en viss uppfattning. En del spel använder vi till och med fortfarande.
Tärning verkar vara det första spelet som mänskligheten roade sig med, vilket kanske inte är så konstigt. Det är ett mycket enkelt spel som kan ha flera olika regler och variationer, samtidigt som det är lätt att tillverka tärningar med primitiva verktyg. Tärningarna var för det mesta tillverkade av stenar, trä eller ben. I Sverige har man hittat tärningar som var gjorda i fårben och daterade till 200-talet, något som vi har skrivit om tidigare här på sidan. Den grekiska poeten Sophocles hävdade att Palamedes uppfann tärningar omkring 1400 BC, en tidsperiod som det har hittats många kubiska stenar och lerbitar med siffror på. I själva verket utvecklades tärningarna av många gamla kulturer runt om i världen. En del tärningar är dessutom mycket äldre än Palamedes verk.
Andra tidiga tärningsspel skapades genom att måla en sida på platta pinnar. Pinnarna kastades sedan upp ihop och de som landade med den målade sidan upp räknades förmodligen som poäng. Mesopotamiska tärningar skapades av en mängd olika material, inklusive snidade knogben, trä, målade stenar och sköldpaddsskal.
Brädspel från den Bördiga halvmånen
Arkeologer hittade brädspel som går tillbaka så långt som till stenåldern i Bördiga halvmånen. Området är känt som civilisationens vagga och är belägen i Mellanöstern där floderna Tigris, Eufrat och Nile skapar optimala förutsättningar för att civilisationens tidigaste grundvalar, lärande och utveckling kunde blomstra. I den 5000 år gamla gravhögen Başur Höyük i sydöstra Turkiet hittades en serie med 49 små snidade, målade stenar. Det är de tidigaste spelbitarna som någonsin har hittats. Liknande bitar har hittats i Syrien och Irak vilket visar på att brädspel uppstod i Bördiga halvmånen.
Det egyptiska spelet Senet
Några av de äldsta brädspelen som har hittats är backgammon, Go och Liubo som är två traditionella kinesiska spel. All tre spel går numera att spela elektroniskt på casino eller som ett sällskapsspel. Det allra äldsta brädspelet som vi känner till idag är dock Senet. Det spelades i antika Egypten och spelbräden har hittats i gravsättningar från Fördynastisk tid och Första mellantiden. Senet dateras tillbaka så långt som till 3500 f.Kr. Spelet syns även i hieroglyfer och har använts som en talisman för de dödas resa. Spelet bygger på tur och därför trodde egypterna att vinnaren var under gudarnas skydd.
Spelplanen för Senet bestod av rektangulära bräden som var tillverkade av trä, kalksten eller faience, keramiskt lergods som skapades av malen kvarts och täcktes med en ljust färgad glaze. På brädet fanns det karvade fyrkanter och symboler. Historiker vet inte exakt hur man spelade, men arkeologerna Timothy Kendall och R.C. Bell har gjort en rekonstruktion av spelet. Deras regler är baserade på delar av text som nämner Senet och reglerna har idag moderniserats av nutida spelare. Tyvärr har det inte hittats en komplett regelbok för spelet och tidigare exemplar kan ha brunnit ner när biblioteket i Alexandria ödelades.
Senet är likt backgammon och varje spelare har fem brickor som förflyttas över spelbrädet i en S-formad rörelse. Stegen avgörs genom att man slänger fyra pinnar som är svarta på ena sidan och vita på den andra sidan. Hur många steg man får tar beror på hur pinnarna landar. Precis som i backgammon gäller det att vara först med att plocka bort alla sina spelpjäser.