Monica Zetterlunds och Georg Riedels arkiv bevaras

Svenskt visarkiv har fått ta emot de personliga arkiven efter två av Sveriges mest välkända jazzmusiker – Monica Zetterlund och Georg Riedel.

Sångerskan, skådespelaren och revyartisten Monica Zetterlund hade en lång karriär bakom sig när hon omkom i en brand 2005. Redan kort efter hennes död fick Svenskt visarkiv frågan om att ta emot materialet, och under 2018 lämnades det över av Zetterlunds dotter Eva-Lena Jerneld.

Det donerade materialet består huvudsakligen av hennes eget arbetsmaterial – manus till föreställningar och revyer av bland annat Hans Alfredson och Tage Danielsson, samt sångtexter till både populärmusik och jazz. I donationen finns också inspelningar som skickats till henne som arbetsmaterial och för inspiration. Visarkivet har också tagit emot del super8-filmer av både mer privat och professionell karaktär. Arkivet är under upparbetning och kommer under våren finns en fullständig arkivförteckning.

Jazzmusikern och kompositören Georg Riedel har spelat med några av de största namnen inom svensk jazz. För den breda massan blev han känd för att komponera musiken till filmer och tv-serier efter Astrid Lindgrens böcker.

Materialet som i omgångar har doneras av Georg Riedel själv till Svenskt visarkiv är mycket omfattande och består av arkivmaterial från hela hans långa karriär från mitten av 50-talet och fram till idag. Det handlar främst om originalnoter och arrangemang, men också en del privat- och radio-inspelningar. En bok om Georg Riedel planeras och då kommer arkivet att vara en viktig källa.

(2019-03-26)