Sök i historien med Kringla
Nu lanserar Riksantikvarieämbetet Kringla, en samsökstjänst med information från svenska museer, arkiv och register. Över 2,5 miljoner objekt kan sökas i Kringla.
”Kringla vänder sig till dig som är historieintresserad och vill veta mer om museiföremål från olika tider och platser eller är nyfiken på kulturhistoriska byggnader och fornlämningar”, skriver Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande.
Objekten i Kringla kommer exempelvis från Världskulturmuseet, Tekniska museet, Västarvet, Vasamuseet, Riksantikvarieämbetet och Historiska museet.
”Sökningar i Kringla kan ge oväntade resultat. Det du söker efter kan visa sig finnas i de mest oväntade källor. Visste du exempelvis att Rökstenen är inte bara ett fornminne i en databas på Riksantikvarieämbetet utan även motiv på en tändsticksask som förvaras på Tekniska museet i Stockholm? Eller att gamla Visby-foton även förvaras på Västergötlands museum?”
Söktjänsten släpps i en så kallad beta-version vilket innebär att tjänsten inte är helt färdigställd och kan därför innehålla buggar och funktioner som inte är helt färdiga.
– Vi väljer ändå att släppa Kringla så att så många som möjligt testar och ger oss tips och idéer om förbättringar. Vi vill ha med oss användarnas perspektiv på hur en bra söktjänst ska fungera bygger när vi bygger vidare på Kringla, säger Johan Carlström, projektledare för utvecklingen av Kringla.
Man kan söka på två sätt, antingen genom sökord eller i ett kartutsnitt. Det går även att se sökresultaten på en karta, i de fall som sökträffen har koordinater.
Kringla finns på adressen www.kringla.nu