Spela på internet – destruktivt eller roligt?
Att spela online har blivit ett väldigt vanligt intresse, men är det bra eller dåligt? Åsikterna skiljer sig åt och till viss del kan väl både de bilder som svartmålar spelandet och de som höjer det till skyarna ha rätt. Det kan vara något väldigt positivt, men det kan också slå över till något destruktivt.
Varför är det roligt att spela på internet?
Att det är lockande att spela på internet är inte särskilt konstigt. Spelen finns ständigt nära till hands, eftersom du kan ha dem i din smartphone. På några sekunder kan du förvandla väntan på bussen, en tråkig kväll eller en innehållslös dag till en spännande spelstund. Att det är möjligt att vinna pengar gör att spänningen ökar, och att det med internet går att få ihop rekordstora jackpottar på casino ökar nerven i spelandet. Även när du inte vinner någon storvinst aktiveras ditt belöningssystem genom de små kickar du får av att vinna, få freespins och uppnå känslan av att det går bra. Du behöver inte ens gå på plus för att få de positiva känslorna som kan komma med spelandet, utan det räcker med att det går tillräckligt bra för att belöningssystemet ska aktiveras med jämna mellanrum. Detta vet såklart spelutvecklarna och spelen är anpassade för att det ska ske, för att din uppmärksamhet ska dras in i spelet och att det ska bli kickar och njutning av att spela. I sig är det ingenting negativt, utan kan fungera bra som en distraktion, avslappning, som en hobby eller ett tidsfördriv. Och för de allra flesta är det så det är och förblir, något roligt och spännande som ger små kickar och kanske någon gång en större vinst.
Spelandets baksida
Spelandet har också en baksida, men inte för alla. Det är en relativt liten del av alla människor som riskerar att hamna i spelberoende, precis som det är relativt få av alla som använder alkohol som drabbas av den sortens beroende. Men med ett spelberoende eller ett riskbeteende som blivit destruktivt och riskerar att utvecklas i fel riktning, kan spelandet bli allt annat än njutningsfullt. Att dras in i spelen kan bli att fastna där och inte kunna slita sig. Att ha chans att vinna stort kan göra att stora satsningar görs – utan hänsyn till vad personen egentligen har råd med. Det kan få stora konsekvenser på personens ekonomi och liv. Allt mer tid kan gå till spelande, det kan gå så långt som att relationer förstörs genom lögner, lån som inte betalas tillbaka och för att det inte går att lita på personen längre. Det kan bli riktigt dåligt.
Borde vi ens tillåta spel?
Spelberoende kan verkligen vara svårt, men borde vi då förbjuda allt spelande? Det kan finnas olika åsikter om det, men precis som med alkohol känns det för de flesta som en alltför hård lösning att förbjuda spel för alla för att några riskerar att drabbas. För de flesta är det ju ett positivt inslag i vardagen. En alternativ lösning kan vara att utveckla den hjälp som finns vid destruktivt spelande och spelberoende, så att den blir bättre och så att fler kan bli hjälpta.