Sven Gillsäter – naturfotograf och världsresenär på 1900-talet

I år skulle Sven Gillsäter ha fyllt 100 år. Med kamera om halsen är en fotobok som bygger på hans dagböcker, reseskildringar, fotoböcker och reportage. ”Tonen är lättsam, eftertänksam, stundtals humoristisk – ungefär så som Sven själv var – och innehåller en stor mängd av Sven Gillsäters fotografier”.

Sven Gillsäter var en av Sveriges mest folkkära djur- och naturskildrare under mitten av 1900-talet. Med kamera om halsen och dagboken i fickan gjorde han expeditioner till resmål som få i Sverige ens kände till.

Han fotograferade komodovaraner i Indonesien, isbjörnar på Svalbard, elefantsköldpaddor på Galápagosöarna och pingviner på Falklandsöarna, och berättade vad han sett genom filmer, TV-program, föreläsningsturnéer, böcker och reportage. Hans filmer sågs av miljoner och böckerna låg på bestsellerlistor. En dåtidens David Attenborough, helt enkelt.

Sven Gillsäter är också en del av den svenska fotohistorien som en av de tio som bildade gruppen TIO fotografer. Han var därtill med och bildade Världsnaturfonden i Sverige 1971 och kom att bli en av WWF:s mest framträdande goodwill-ambassadörer.

Bokens texter och bilder har tagits fram av Pia Gillsäter och Björn Gillsäter, Svens barn. Båda har under uppväxten följt med pappa på många av de spännande resorna som beskrivs i boken.

Björn Gillsäter & Pia Gillsäter:
Med kamera om halsen.  Sven Gillsäter – naturfotograf och världsresenär på 1900-talet
Votum Förlag
Utkom 2021